Nykyään työhönottoprosessissa käytetään monilla aloilla ATS-järjestelmää, mutta useimmissa ravintoloissa tarjoilijat palkataan edelleen perinteisesti: työhönottaja käy läpi hakijoiden paperiset ansioluettelot ja arvioi, kuka heistä sopii tehtävään parhaiten. Voit parantaa mahdollisuuksiasi menestyä kilpailussa kertomalla ansioluettelossasi selvästi, että sinulla on alan kokemusta, joka erottaa sinut muista hakijoista. Kokemus huippuravintolan tarjoilijana lisää mahdollisuuksiasi saada työpaikka maineikkaassa ravintolassa, mikä tarkoittaa käytännössä enemmän asiakkaita ja parempia juomarahoja.
Ansioluettelon profiiliteksti on kirjallinen kuvaus siitä, mitä asiakas näkee sinussa tarjoilijana: säteilevä hymy ja asenne, joka saa heidät tuntemaan olonsa kotoisaksi. Tässä osiossa voit myös osoittaa asiantuntemuksesi esimiehelle, joka etsii ahkeraa, motivoitunutta ja kärsivällistä tarjoilijaa – olkaa hyvä! Profiilitekstistä tulee käydä ilmi vahvimmat ominaisuutesi sekä tietoja urastasi. Esimerkkikysymyksiä: kuinka monta vuotta sinulla on alan kokemusta? Saitko hyvää palkkaa edellisen ravintolan palveluksessa? Mitä taitoja sinulla on? Ehkä olet taitava baarimikko tai osaat myydä ruokalistaa tehokkaasti – oli taitosi mikä tahansa, muista mainita se selkeästi profiilitekstissäsi.
Ammattimainen ja innostunut tarjoilija, jolla on yli kolmen vuoden kokemus tarjoilusta nopeatempoisissa ravintoloissa ja suurissa juhlatilaisuuksissa. Tarjoan ensiluokkaista palvelua kaikille asiakkaille ravintolan hyvän maineen mukaisesti. Olen luonteeltani toimelias ja osaan monisuorittaa sekä toimia paineen alaisena. Olen erittäin palveluhenkinen ja sitoutunut noudattamaan työssäni ravitsemusalan korkeita vaatimuksia.
Ansioluettelossasi oleva työkokemus kertoo esimiehille, että osaat ottaa vastuuta ja pystyt pitämään asiakkaat tyytyväisinä. Kirjoita työkokemus kääntäen kronologisessa järjestyksessä, jolloin viimeisin työpaikka on listassa ensimmäisenä. Kuvaile työtehtäviäsi konkreettisesti ja muista antaa numerotietoja mahdollisuuksien mukaan.
Tarjoilija paikassa Ravintola Origo
helmi 2017 — Tämä päivä
Tarjoilija paikassa Pikku-Pukki
maalis 2016 — tammi 2017
Barista ja kassatyöntekijä paikassa Kaffila
heinä 2012 — helmi 2014
Riippumatta siitä, onko sinulla alan koulutus tai oletko aloittelija, tässä ansioluettelon osiossa sinulla on tilaisuus näyttää, että olet valmis oppimaan ja kehittymään. Tarjoilijoilta ei välttämättä vaadita alan koulutusta, sillä työtehtäviä voi oppia myös käytännössä. Jos sinulla kuitenkin on matkailu-, hotelli- tai ravintola-alan kokemusta, se voi etenkin vaativammissa tarjoilutehtävissä olla tärkeä lisä. Vaikka sinulla ei olisi alan tutkintoa, voit kertoa ansioluettelossasi, mitä olet opiskellut. Jos olet aloittelija alalla, voit liittää ansioluettelon tähän osioon tiedot ammattikoulun tai lukion opinnoista tai tekeillä olevasta tutkinnosta.
elo 2017 - Tämä päivä
Turun ammattikorkeakoulu
elo 2012 - touko 2015
Luostarivuoren lukio
Kokemuksesi tasosta riippumatta on tärkeää osoittaa, että sinulla on hyvät viestintä- ja ihmissuhdetaidot, sillä ne ovat oleellisen tärkeitä tarjoilijan työssä.
Esimerkkejä: luotettava, rehellinen, ahkera, huomaavainen, tehokas. Näytä työnantajille, että sinulla on tarjoilijan työssä vaadittavia luontaisia ominaisuuksia, joita ei pysty niin vain oppimaan. Tämä osio on erityisen tärkeä, jos olet aloitteleva tarjoilija eikä sinulla ole vielä paljon työkokemuksen myötä kehittyviä kovia taitoja.
Jos olet toiminut tarjoilijana jo jonkin aikaa, esimies olettaa, että osaat kohdella asiakkaita kunnioittaen. Osoita ansioluettelossasi, että olet urallasi kartuttanut myös muita kovia taitoja.
Tarjoilijan ansioluettelossa tärkeintä on selkeä ja yksinkertainen asettelu. Olitpa sitten aloitteleva tai kokenut tarjoilija, siisti ja edustava ansioluettelomalli antaa sinusta ammattimaisen vaikutelman. Tarjoilijan ansioluettelon ei tarvitse välttämättä sisältää värejä, kuvia tai muita luovia elementtejä, sillä esimies etsii ennen kaikkea henkilöä, joka suorittaa työnsä tehokkaasti ja ystävällisesti.