Ensimmäinen askel sähköasentajan ansioluettelon kirjoittamisessa on ymmärtää, mitä osioita siihen kannattaa sisällyttää. Ansioluettelon tulisi sisältää seuraavat osiot:
Aivan kuten minkä tahansa ammatin edustajan ansioluettelossa, myös sähköasentajan ansioluettelossa tyyli, sävy ja viesti on valittava sen mukaan, kenen luettavaksi ansioluettelo laaditaan. Tässä tapauksessa kyseessä on työnantaja - esimerkiksi yrityksen työhönottaja tai hankkeen toteuttaja.
Yleisimmin käytetty kronologinen ansioluettelomuoto sopii hyvin työnhakijoille melkein missä tahansa ammatissa, erityisesti jos heidän työhistoriansa on ollut lineaarinen, ja he ovat työskennelleet useissa eri tehtävissä. Ansioluettelon työkokemusosiossa työkokemus ja saavutukset järjestetään työnantajan/työpaikan mukaan käänteisessä järjestyksessä viimeisimmästä varhaisimpaan päivämäärään. Se sopii hyvin useimmille sähköasentajille, joilla on jo alan kokemusta tai kenties kokemusta jostain muusta rakennusalan ammatista.
Profiiliteksti, joka tunnetaan myös tiivistelmänä, antaa yleiskuvan urastasi ja ominaisuuksistasi. Tästä osiosta voit muokata persoonallisen. Ansioluettelon muiden osioiden on oltava lyhyitä ja keskityttävä ammatillisiin saavutuksiisi. Sinun kannattaa kertoa työnantajalle, mitä olet jo saavuttanut sähköasentajana, mutta voit myös kertoa heille hieman itsestäsi käyttämällä sanoja, jotka kuvaavat ammatillista persoonallisuuttasi. Tässä kohtaa ei kannata olla turhan vaatimaton. Näytä, että olet ylpeä taidoistasi!
Tässä on muokattava esimerkki sähköasentajan profiilitekstistä:
Ammattitaitoinen ja kokenut sähköasentaja, jolla on yli kymmenen vuoden kokemus sähköjärjestelmien asentamisesta ja ylläpidosta kodeissa, yrityksissä ja tehtaissa. Tuntee erinomaisesti sähkötekniset määräykset ja osaa lukea piirustuksia ja asentaa sähköjärjestelmät niiden mukaisesti. Runsaasti kokemusta sähköongelmien tunnistamisesta ja korjaamisesta käyttämällä erilaisia testauslaitteita. Minulla on vahva työmoraali ja haluan auttaa asiakkaita varmistamalla rakennusprosessin sujuvuuden ja tehokkaan ajankäytön.
Olitpa sitten aloitteleva sähköasentaja tai kokenut konkari, tässä osiossa voit kertoa ammatillisista saavutuksistasi ja kehittymisestäsi.
Kerro harjoittelujaksoistasi. Osoita, että käytännön harjoittelu antoi sinulle vankat perustaidot, ja havainnollista sitten kykyjesi lisääntymistä myöhemmissä työpaikoissa. Keskity työkokemusosiossa kertomaan saavutuksistasi ja voittamistasi haasteista. Et pelkästään vaihtanut viallista johdotusta uuteen, vaan kuuntelit, kun asiakas kuvasi ongelman, tutkit ja suoritit testejä, diagnosoit ongelman, kehitit yhden tai useamman ratkaisun, kerroit niistä asiakkaalle ja korjasit sähköjärjestelmän ajallaan ja budjetin puitteissa.
Tässä on esimerkki sähköasentajan työkokemusosiosta.
Sähköasentaja paikassa Sähkölux, Tampere
heinäkuu 2013 — elokuu 2019
Sähköasentaja paikassa Rakennusyhtiö Olipa, Nokia
kesäkuu 2007 — kesäkuu 2013
Merkitse tähän osioon suorittamasi koulutus ja mainitse myös sähköturvallisuustutkinnon suorittaminen sekä pätevyystodistus. Työharjoittelut voit merkitä joko työkokemusosioon tai koulutusosioon. Tämä riippuu hieman siitä, kuinka paljon työkokemusta sinulla on. Jos sinulla on jo runsaasti työkokemusta, voit merkitä harjoittelut koulutusosioon. Jos taas etsit ensimmäistä harjoittelun jälkeistä työpaikkaa, harjoittelut kannattaa merkitä työkokemusosioon.
Tässä on esimerkki, josta voi olla apua
Ylioppilastutkinto, Nokian lukio, Nokia
syyskuu 2001 — toukokuu 2004
Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto, Tredu, Tampere
elokuu 2005 — elokuu 2007
Tämä osio antaa rekrytoijille lyhyen yleiskuvan kyvyistäsi ja antaa sinulle mahdollisuuden lisätä joitakin tärkeitä avainsanoja. Tutki, mitä avainsanoja työpaikkailmoitus sisältää. Käytä näitä sanoja kertoessasi taidoistasi.
Joskus avainsanat eivät ole ilmeisiä, koska työpaikkailmoitus on epämääräinen tai liian yksityiskohtainen. Siinä tapauksessa voit luoda sanapilven. Sanapilvet muuttavat tekstin kuviksi. Mitä useammin sana esiintyy tekstissä, sitä suurempana se näkyy kuvassa. Syötä työpaikkailmoituksen teksti sanapilvisovellukseen (esimerkiksi wordle.com tai wordart.com) ja saat visuaalisen esityksen sanoista, joita automaattinen hakijaseuranta- eli ATS-järjestelmä todennäköisesti etsii.
Ammattimaisen kuvan luomiseksi on tärkeää kiinnittää ansioluettelon sisällön lisäksi huomiota myös sen ulkoasuun. Selkeä asettelu on lähes yhtä tärkeää kuin kuvaamasi taidot ja saavutukset. Huolimaton tai vaikeasti luettava ansioluettelo voi muodostua esteeksi unelmiesi työpaikan saamiselle.
Luo Cvapp.fi-sivuston, sen ansioluettelotyökalun ja ansioluettelopohjien avulla ansioluettelo, joka auttaa sinua eteenpäin urallasi!