Jos etsit uutta työpaikkaa leipuri-kondiittorina, et voi luottaa pelkästään herkkuihisi. Tarvitset myös leipuri-kondiittorin ansioluettelon, jossa kerrot urastasi, kiinnostuksesi kohteista ja persoonallisuudestasi rekrytoijalle. Me autamme sinut alkuun!
Tässä kirjoitusoppaassa ja leipuri-kondiittorin ansioluettelomallissa näytämme sinulle, miten voit:
Leipuri-kondiittorit luovat erilaisia leivonnaisia ja jälkiruokia. He työskentelevät yleensä leipomoissa, erikoisliikkeissä, ravintoloissa, hotelleissa tai itsenäisinä ammatinharjoittajina. Leipuri-kondiittorit huolehtivat keittiön hygieniasta ja järjestyksestä ja käyttävät erilaisia työvälineitä ja laitteita. He hankkivat ainekset, noudattavat reseptejä ja pyrkivät luomaan herkkuja, joihin asiakkaat ovat tyytyväisiä. Haluttujen tulosten saavuttamiseksi leipuri-kondiittorien on oltava perillä leivonnan ja jälkiruokien valmistusmenetelmistä. He ovat yleensä luovia ja heillä on taiteellista silmää, joka mahdollistaa innovatiivisten ja näyttävien luomusten valmistuksen. Leipuri-kondiittorit voivat työskennellä yksin tai yhteistyössä muun keittiöhenkilökunnan kanssa.
Leipuri-kondiittorin ansioluettelon tulisi sisältää seuraavat osiot:
Leipuri-kondiittorin ansioluettelon tulisi välittää selkeästi kykysi luoda herkullisia leivonnaisia ja jälkiruokia. Ansioluettelon profiilitekstin tulisi kuvata osuvasti taitojasi ja kokemustasi leipomisen ja jälkiruokien valmistuksen alalla. Lyhyen mutta nasevan profiilitekstin on vakuutettava työhönottaja sinun arvostasi leipuri-kondiittorina.
Ansioluettelon tulee sisältää selkeä työkokemusosio, johon aiemmat työpaikkasi on merkitty käänteisesti kronologisessa järjestyksessä (viimeisin työpaikka on luettelossa ensimmäisenä) painottaen erityisesti työpaikkoja kulinaarisella alalla. Käytä ilmaisuvoimaisia verbejä, jotka kiinnittävät huomion taitoihisi ja kokemukseesi.
Ansioluettelon tulee sisältää myös taidot-osio, joka sisältää sopivassa suhteessa leipuri-kondiittorin työssä vaadittavia pehmeitä ja kovia taitoja. Lue työpaikkailmoitus huolellisesti ja sisällytä omaan ansioluetteloosi siinä mainittuja taitoja.
Jos haet töihin keskisuureen tai suureen yritykseen, varmista, että ansioluettelosi läpäisee automaattisen hakijaseurantajärjestelmän (ATS) suorittaman karsinnan. ATS-skannerit etsivät ansioluetteloista työpaikkailmoituksen sisältämiä avainsanoja. Vain parhaiten sijoittuvat ansioluettelot päätyvät työhönottajan arvioitaviksi. Varmista ansioluettelosi pääsy jatkoon lisäämällä tekstiin työpaikkailmoituksessa mainittuja tehtäviä ja taitoja.
Niille leipuri-kondiittoreille, joilla on jo jonkin verran työkokemusta, sopii yleensä parhaiten käänteisesti kronologinen ansioluettelo, jossa työkokemusosio on keskeisessä asemassa. Tässä osiossa luetellaan hakijan aiemmat työpaikat aloittaen viimeisimmästä ja etenemällä 10 vuotta taaksepäin. Rekrytoijat suosivat käänteisesti kronologista rakennetta ja se on myös helpoiten luettavissa ATS:llä.
Joissakin tapauksissa voi olla parempi valita rakenne, joka tarjoaa hieman enemmän joustavuutta. Harjoittelijat, opiskelijat ja itsenäiset ammatinharjoittajat voivat käyttää toiminnallista ansioluetteloa, joka mahdollistaa taitojen ja kokemuksen esittelyn ilman laajaa työkokemusosiota. Hybridimuotoinen ansioluettelo, joka on käänteisesti kronologisen ja toiminnallisen ansioluettelon yhdistelmä, voi myös toimia hyvin tällaisessa tilanteessa.
Profiilitekstissä sinulla on tilaisuus esitellä lyhyesti tärkeimpiä taitojasi ja niitä luonteenpiirteitäsi, jotka tekevät sinusta loistavan leipuri-kondiittorin. Profiilitekstin 3–5 virkettä antavat työhönottajalle maistiaisia siitä, mitä sinulla on tarjota, ja houkuttelevat häntä jatkamaan ansioluettelosi lukemista. Pyri erottautumaan kilpailijoistasi havainnollistamalla kerrontaasi numerotiedoin ja käyttämällä ilmaisuvoimaista kieltä.
Seuraavassa on esimerkkimme profiilitekstistä.
Kokenut ja intohimoinen kondiittori, jolla on yli seitsemän vuoden kokemus alalta ja joka luo innovatiivisia ja erittäin herkullisia jälkiruokia ravintoloihin ja fine dining -tapahtumiin. Taitava valmistamaan erilaisia leipiä, kakkuja, leivoksia, keksejä, suklaata ja makeisia. Hyödyntää kehittyneitä leivontatekniikoita, elintarviketurvallisuusalan tuntemusta ja vahvaa ymmärrystä leivontasuunnittelun periaatteista.
Koska työkokemusosio on todennäköisesti ansioluettelosi tärkein osio, varmista, että se sisältää kaikki tärkeimmät taitosi ja kokemuksesi. Merkitse nykyinen tai viimeisin työpaikkasi luetteloon ensimmäiseksi ja etene sitten ajassa taaksepäin. Kirjoita tehtävänimikkeesi, työnantajan nimi, paikkakunta sekä työsuhteen alkamis- ja päättymisaika. Kirjoita kustakin työpaikasta 4–5 kohdan luettelo, joka sisältää tärkeimmät työtehtäväsi ja saavutuksesi. Havainnollista kuvauksia mahdollisuuksien mukaan numerotiedoin.
Seuraavassa on esimerkki leipuri-kondiittorin työkokemusosiosta.
Johtava kondiittoripäällikkö paikassa Martin tapahtumat, Turku
Marraskuu 2014 - Syyskuu 2019
Leipuri-kondiittori paikassa Apollon kakut, Turku
Kesäkuu 2012 - Lokakuu 2014
Vaikka sinulta ei ehkä vaadita muodollista koulutusta, mikä tahansa koulutus, oppisopimukset tai tutkinnot voivat auttaa kallistamaan vaakaa eduksesi. Merkitse tähän osioon kaikki tutkintosi ja todistuksesi. Mainitse myös kaikki kunnianosoitukset tai erityismaininnat. Jos sinulla on kandidaatin tutkinto tai sitä korkeampi tutkinto, voit jättää ylioppilastutkinnon mainitsematta.
Tutustu seuraavassa leipuri-kondiittorin esimerkkiansioluettelon koulutusosioon.
Leipuri-kondiittori, elintarvikealan perustutkinto, Careeria, Porvoo
Elokuu 2009 - Toukokuu 2011
Ylioppilastutkino, Linnankosken lukio, Porvoo
Elokuu 2005 - Toukokuu 2009
Leipuri-kondiittorina taitosi ovat ydinosaamistasi. Ansioluettelon taidot-osiossa voit korostaa taitojasi esittämällä ne tiiviin luettelon muodossa. Varmista, että luot yhtenäisen kuvan työkokemusosion ja työpaikkailmoituksessa mainittujen vaatimusten perusteella. Huolehdi, että ansioluettelosi sisältää sekä pehmeitä taitoja, kuten luovuus tai siisteys, että kovia taitoja, kuten elintarviketurvallisuuskäytäntöjen tuntemus.
Seuraavassa on ansioluetteloesimerkkimme taidot-osio.
Kauniisti pursotettu kuorrutus tekee kakusta houkuttelevamman ja samalla tapaa näyttävästi muotoiltu ansioluettelo on houkuttelevampi lukea. Ulkoasu auttaa luomaan kuvan sinusta ammattilaisena, joka suhtautuu ammattiinsa vakavasti. Koska leipuri-kondiittori on luova ammatti, voit antaa ansioluettelossa hieman esimakua ammatillisesta tyylistäsi.
Värikkäät yksityiskohdat ja näyttävä otsikko saavat ansioluettelosi erottumaan joukosta. Muista huomioida työnantajan brändi ja tyyli. Esimerkiksi ylellinen hotelli vaatii todennäköisesti erityylisen ansioluettelon kuin paikallinen ruokakauppaketju. Jos et haluat tuhlata aikaasi ansioluettelon muotoiluun, voit valita omaan tyyliisi sopivan valmiin ansioluettelopohjan.