Olet perheesi pää, kokki, siivooja, johtaja, opettaja, autonkuljettaja, leikittäjä ja koordinaattori. Kyllä, kotiäideillä* on kädet täynnä työtä. Jos olet ollut kotiäitinä, tiedät ettei se ole helppoa. Mutta miten onnistut palaamaan työelämään kotiäitiyden jälkeen? Avain menestykseen on vakuuttava kotiäidin ansioluettelo.
Sinulla on paljon kerrottavaa. Voit jakaa paitsi aiemman työelämäsi mehukkaita yksityiskohtia, myös sen, mitä vanhemmuus on opettanut sinulle. Näiden kahden kokemuksen yhdistäminen on suurin haaste. Mutta se ei ole mahdotonta ja me autamme sinut alkuun!
Meillä Cvapp.fi-palvelussa on kaikki, mitä tarvitset urasi uudelleenkäynnistämiseen. Tarjoamme ansioluetteloesimerkkejä yli 350 ammattiin sekä asiantuntijoiden laatimia kirjoitusohjeita jokaiselle niistä. Jos haluat esitellä tiivistetysti taitosi ja kokemuksesi potentiaalisille työnantajille, olet tullut oikeaan paikkaan. Seuraavassa kotiäidin ansioluetteloesimerkissä ja kirjoitusoppaassa käsittelemme seuraavia asioita:
Olitpa sitten viettänyt vuoden tai viisi vuotta kotiäitinä, lähestymistapasi tulisi olla sama. Anna meidän opastaa sinut askel askelelta kohti unelmiesi työpaikkaa.
Kotiäitinä olet perheesi pää. Tyypillisenä päivänä taiteilet kokin, siivoojan, autonkuljettajan ja opettajan roolien välillä. Saatat löytää itsesi pesemästä pyykkiä, suunnittelemasta ja valmistamasta aterioita, järjestämästä retkiä ja siivoamasta kotia.
Ansioluettelossa kannattaa korostaa, että kotiäitinä olet tottunut kantamaan paljon vastuuta. Työkokemusosiossa korostat tuoreinta työkokemustasi eli kokemustasi kotiäitinä. Tämä tarkoittaa käytännössä taitoja, joita olet oppinut ja haasteita, joita olet kohdannut ollessasi täysipäiväinen vanhempi. Kotiäidin tehtäviin voi kuulua muun muassa:
Päiviesi sisältö vaihtelee luonnollisesti perheesi tilanteen mukaan. Kotiäiti ei saa unohtaa tai laiminlyödä tehtäviään. Kotiäitinä oleminen ei ole helppoa. Työnantajilla saattaa olla asiaan liittyviä ennakkoajatuksia, ja ne on hyvä reippaasti oikaista.
Kodin hallinta voi tuntua henkisesti raskaalta
Huono Äiti -yhteisö on tuonut julkisuudessa ja etenkin äitien keskuudessa humoristisella ja voimauttavalla tavalla esiin tarinoita siitä, kuinka raskasta, tylsää ja uuvuttavaa kotiäitinä oleminen voi olla. Monille omat lapset ja heidän hoitamisensa kotona on ollut haave, mutta sivustolla viitataan amerikkalaistutkimukseen, jonka mukaan kotiäideillä, varsinkin pienituloisilla kotiäideillä, on enemmän masennusta ja vihan sekä surun tunteita kuin muilla äideillä ja naisilla. Vähentyneet aikuiskontaktit, univelka, rahapula, huolet, parisuhdeongelmat voivat kaikki osaltaan vaikuttaa siihen, että kotivanhemmuus koetaan raskaana. On tärkeää, että kotiäideillä on vahva tukijärjestelmä ja riittävästi taukoja.
Ennen kuin alat päivittää ansioluetteloasi ja hakea töitä, sinun on hyvä selvittää hieman tarkemmin, millaiset työelämään palaavan kotiäidin työllisyysnäkymät ovat. Se voi nimittäin auttaa työnhakustrategian luomisessa.
Emme aio turhaan kaunistella asiaa: kotiäitien voi olla vaikeaa saada töitä, kun he kotiäitivuosien jälkeen palaavat työelämään. Tutkimukset ovat osoittaneet, että monet työnantajat suhtautuvat ennakkoluuloisesti vanhempiin, jotka ovat viettäneet aikaa kotona lastensa kanssa. Lisäksi kotiäitivuodet voivat syödä ammatillista itsetuntoa, jolloin työnhakijan olo saattaa tuntua epävarmalta. Tieto & trendit -sivustolla julkaistussa artikkelissa Marianna Keyriläinen kirjoittaa, että perhevapaiden uravaikutukset koskevat lähinnä naisia, koska he käyttävät suurimman osan perhevapaista. Tilastokeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan perhevapaalta palaavista naisista 77 % jatkoi samassa työpaikassa, 18 % vaihtoi työpaikkaa ja 5 % ei palannut työhön viimeisimmän perhevapaan päättymisen jälkeen.
Ei kannata kuitenkaan lannistua. Tilanne voi tuntua epäreilulta, mutta peli ei ole menetetty, on vain tehtävä määrätietoisesti töitä sen eteen, että työnantaja vakuuttuu sinun arvostasi työntekijänä.
Etätyö on työn tulevaisuus!
Työmaailma on muuttunut. Pandemian ja lukuisien teknologisten edistysaskeleiden ansiosta (kiitos, Zoom!), etätyö on nyt suositumpaa kuin koskaan. Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan vuonna 2022 Suomen työllisistä 11 % ilmoitti työskennelleensä koko työaikansa kotoa käsin.
Etätyö voi olla hyvä tapa saavuttaa tasapaino työn ja perhe-elämän välillä, kun lapsia voi hoitaa kotona tarvittaessa. On kuitenkin hyvä muistaa, että kukaan ei pysty hoitamaan kaikkea, ainakaan ilman kunnollisia tukijoukkoja. Liian monet velvollisuudet voivat johtaa loppuunpalamiseen.
Monet työnantajat ovat onneksi joustavia työaikojen suhteen, mikä mahdollistaa lasten hoitamisen tai kuljettamisen erikoistilanteissa. Työpaikkaa etsiessä kannattaa selvittää, kuinka joustava potentiaalinen työnantaja on tällaisissa asioissa.
Työpaikan löytäminen pitkän poissaolon jälkeen voi olla haasteellista. Prosessi kannattaa polkaista käyntiin laatimalla edustava ansioluettelo, joka myy taitosi työnantajalle. Yleisiä ohjeita voit lukea kattavasta ansioluettelon kirjoitusoppaastamme.
Kun olet päättänyt palata työelämään, sinun on aivan ensiksi pohdittava, mitä tietoja sisällytät ansioluetteloosi. Onneksi on olemassa yksinkertainen kaava, jota voit käyttää. Kotiäidin ansioluettelon tulisi sisältää seuraavat osat:
Kerro avoimesti, että olet viettänyt aikaa kotiäitinä. Salaperäiset mustat aukot ansioluettelossa eivät tee hyvää vaikutusta lukijaan. Ne voivat herättää työhönottajassa kysymyksiä. Asia kannattaa tehdä siis selväksi heti kättelyssä.
Kiinnitä huomiota kirjoitustyyliisi!
Onko kirjoittaminen jäänyt vähiin kotiäitinä ollessa? Jos edellisen virallisen asiakirjan kirjoittamisesta on kulunut aikaa, saattaa olla vaikea löytää kirjoittamiseen ammattimainen ote. Liian rento, puhekielenomainen tyyli ei tee vaikutusta työhönottajiin.
Varmista siis, että ansioluettelosi näyttää ja kuulostaa asialliselta. Käytä muodollista ja kohteliasta kieltä. Varaudu korjailemaan ja hiomaan tekstiä, kunnes se on juuri oikean sävyinen.
Kun olet kirjoittanut ansioluettelosi, pyydä luotettavaa ystävää, entistä työkaveria tai perheenjäsentä tarkistamaan se puolestasi. He saattavat pystyä antamaan vinkkejä siitä, miten voit parantaa hakemustasi ja varmistaa, että se vastaa työhönottajien korkeita vaatimuksia.
On tärkeää räätälöidä ansioluettelo hakemaasi työpaikkaa ja potentiaalista työnantajaa silmällä pitäen. Tämän tehtävän helpottamiseksi kannattaa perehtyä yritykseen. Tutustu yrityksen verkkosivustoon ja lue, miten yritys on profiloitunut mediassa. Mitä paremmin ymmärrät työnantajia ja heidän tarpeitaan, sitä paremmin tarkemmin voit räätälöidä ansioluettelosi. Mieti tarkkaan, mitä taitoja voit siirtää muilta elämänalueilta uuteen työtehtävääsi, ja merkitse nämä siirrettävät taidot selkeästi ansioluetteloosi.
Lopuksi sinun on varmistettava, että ansioluettelosi läpäisee automaattisen hakijaseurantajärjestelmän (ATS) suorittaman alkukarsinnan. Vain ATS-järjestelmän seulonnasta selvinneet ansioluettelot päätyvät työhönottajan luettaviksi. Järjestelmä käyttää avainsanoja ja lauseita arvioidakseen, oletko sopiva kandidaatti. Kannattaa siis käydä työpaikkailmoitus tarkasti läpi ja lisätä sen sisältämiä avainsanoja ansioluetteloosi.
Yleensä ansioluettelossa käytetään käänteisesti kronologista rakennetta. Tämä tarkoittaa, että aloitat viimeisimmästä työpaikastasi tai tutkinnostasi ja etenet ajassa taaksepäin. Näin työhönottajat näkevät helposti, mitä olet viime aikoina tehnyt. He pystyvät arvioimaan nopeasti, sovitko sinä tehtävään.
Olet saattanut tehdä monenlaisia töitä ennen kuin siirryit kotiäidiksi. Jos sinulla ei ole selvää urapolkua, älä ole huolissasi. Voit aina käyttää toiminnallista ansioluetteloa. Tämä rakenne painottaa vähemmän työkokemustasi ja antaa tilaa taitojesi ja lahjakkuuksiesi esittelylle. Jos harkitset siirtymistä alalle, josta sinulla ei ole työkokemusta, tämä vaihtoehto voi olla sinulle sopiva.
Tutustu esimerkkiansioluetteloomme, joka antaa vinkkejä oman ansioluettelosi jäsentelyyn. Jos tarvitset lisää neuvoja ansioluettelon laatimiseen, suosittelemme tutustumaan kattavaan kirjoitusoppaaseemme.
Ansioluettelon otsikko sijaitsee sivun yläreunassa. Se sisältää nimesi, puhelinnumerosi ja sähköpostiosoitteesi ja sinun on varmistettava, että se on helposti luettavissa. Käytä selkeää kirjaintyyppiä ja vältä liiallisia koristeita.
Profiiliteksti on ansioluettelon vapaamuotoisin osio. Se tarjoaa tilaisuuden kertoa, mitä tarjottavaa sinulla on potentiaaliselle työnantajalle. Muotoile sanomasi lyhyesti ja ytimekkäästi.
Voit käyttää profiilitekstissä "kotiäiti"-nimityksen sijaan työnimikettä, joka sinulla oli ennen kotiäidiksi jäämistä. Tämä saa työhönottajan huomion kiinnittymään kotiäitiyden sijaan ensin ammattiisi.
Jos et tiedä, mistä aloittaa, muista mainita ainutlaatuiset kykysi, aiemmat työpaikkasi sekä mitattavissa olevia tuloksia, joita olet saavuttanut. Voit hakea ansioluetteloesimerkistämme inspiraatiota tämän osion kirjoittamiseen.
Energinen ammattilainen, jolla on runsaasti hyvin siirrettävissä olevia taitoja. Pystyy todistettavasti selviytymään monenlaisista haasteista varmistaen samalla kriittisten tehtävien sujuvan ja oikea-aikaisen suorittamisen. Vahvat projektinhallinta-, ongelmanratkaisu- ja hallinnolliset taidot sekä kyky edistää myönteistä ilmapiiriä kaikkien kiireisimmissäkin tilanteissa.
Kuten olemme jo maininneet, voit käyttää ansioluettelossasi käänteisesti kronologista rakennetta. Se tarkoittaa viimeisimmän työkokemuksen sijoittamista työkokemusosiossa ensimmäiseksi. Merkitse jokaisesta työpaikasta työnimikkeesi, työnantaja, paikkakunta sekä työsuhteesi alkamis- ja päättymisaika. Kirjoita tämän otsikon alle luettelomuotoon työtehtäväsi ja saavutuksesi kyseisessä tehtävässä.
Kotiäitiys on työkokemusta!
Sisällytä viimeisin työkokemuksesi eli kotiäitinä oleminen ansioluettelosi työkokemusosioon. Kirjoita tämä kuten minkä tahansa muu työpaikka. Kirjoita otsikkoon "Kotiäiti" ja sen jälkeen kotiäitiyden alkamis- ja päättymisaika sekä otsikon alle tärkeimmät tehtäväsi ja saavutuksesta kotiäitinä. Kun esität kotiäidin tehtävät reilusti työkokemusluettelossa, työhönottaja ei turhaan joudu arvailemaan, mitä ole puuhaillut ansioluettelosi aukkokohdissa.
Kotiäiti paikassa Itsenäinen ammatinharjoittaja, Vantaa
Maaliskuu 2020
Projektijohtaja paikassa Tessa Oy, Vantaa
Lokakuu 2016 - Maaliskuu 2020
Kanslisti paikassa Musiikkiopisto Nuottiavain, Vantaa
Huhtikuu 2014 - Syyskuu 2016
Vakuuttaaksesi työnantajan siitä, että olet oikea henkilö tehtävään, sinun on esitettävä ansioluettelossasi oikeat taidot. Tässä kohtaa kokemuksesi kotiäitinä erottaa sinut joukosta. Koska olet tottunut hoitamaan kotitalouden kaikkia osa-alueita, olet hankkinut runsaasti erityistaitoja, joita voit hyödyntää ansioluettelossasi.
Ansioluettelon taidot-osion tulee sopia hyvin siihen tehtävään, jota haet. Mieti, miten vanhemmuuden kautta hankkimasi siirrettävät taidot vastaavat työn vaatimuksia. Tässä osiossa tulisi olla sopivassa suhteessa sekä kovia että pehmeitä taitoja. Ansioluettelossa ei ole kovin paljon tilaa kertoa taidoistasi, mutta voit kertoa niistä lisää työhakemuksessasi.
Koulutusvaatimukset riippuvat siitä, mihin tehtävään haet. Joihinkin työpaikkoihin riittää koulun päästötodistus. Jos olet suorittanut opintoja, merkitse ansioluettelon koulutusosioon tiedot opinnoistasi (oppilaitoksen nimi, paikkakunta sekä opintojen alkamis- ja päättymisaika).
Yleensä käänteisesti kronologinen järjestys on paras koulutusosiossa. Jos kuitenkin haluat korostaa tiettyä tutkintoa, joka on hakemasi työpaikan kannalta oleellinen, voit muuttaa järjestystä.
Humanististen tieteiden kandidaatti, suomen kieli ja kirjallisuus, Helsingin yliopisto, Helsinki
Elokuu 2011 - Toukokuu 2014
Rekrytoijat käyttävät keskimäärin seitsemän sekuntia kunkin ansioluettelon tarkasteluun. Sinun on tehtävä oikea ensivaikutelma. Valitse yksinkertainen tyyli, joka korostaa kokemustasi ja taitojasi. Yleinen sääntö on, että ammattimaisessa ansioluettelossa tulisi käyttää enintään kahta erilaista kirjaintyyppiä. Huolehdi myös, että sivulla on riittävästi tyhjää tilaa tekstin tasapainona.
Tarvitsetko apua muotoiluun? Me tarjoamme käyttöösi laajan valikoiman käytännössä testattuja ansioluettelopohjia. Niitä käyttämällä säästät aikaa ja vaivaa hakemuksesi laatimisessa.
Varmista, että ansioluettelon ulkoasu on selkeän tyylikäs. Työnantajilla ei ole paljon aikaa tarkastella hakemustasi – pidä se yksinkertaisena!