Me hahmotamme maailmaa kielen avulla ja siksi on olennaisen tärkeää, että käännökset välittävät tekstien alkuperäisen merkityksen. Me olemme kaikki joskus käyttöohjeita lukiessamme huomanneet, että ne eivät ole syntyperäisen kielenkäyttäjän käsialaa. Yksinkertaisten arkisten tuotteiden tapauksessa huonolaatuinen käyttöohje ei ole suuri ongelma, mutta monissa tilanteissa tarkka käännös on ratkaisevan tärkeä. Esimerkiksi lääketieteen, tekniikan ja koulutuksen alalla ammattikääntäjien tehtävänä on välittää alkutekstin merkitys tarkasti toiselle kohderyhmälle. On tärkeää, että käännöksellä on sen lukijaan sama vaikutus kuin alkutekstillä.
Tässä ansioluettelo-oppaassa tutkimme, millaisia ominaisuuksia hyvällä kääntäjällä on ja miten kääntäjä voi esitellä taitojaan ansioluettelossa. Sinun on pystyttävä selittämään, miten teet kielellisiä taikojasi. Koska kirjoitat työksesi, työhönottajat odottavat ansioluettelosi olevan kielellinen mestariteos. Joskus on kuitenkin vaikea kirjoittaa itsestään, joten pyrimme tässä oppaassa antamaan sinulle ohjeita, jotka auttavat sinut kirjoittamisen alkuun. Opas sisältää seuraavat aiheet:
Ansioluetteloesimerkkimme ja ansioluettelotyökalumme auttavat sinua laatimaan loistavan ansioluettelon.
Kääntäjä pohtii työkseen tekstien sanavalintoja, merkityksiä ja vivahteita. Menestykselle ei ole matemaattista kaavaa eikä kääntämisessä ole ”oikeita vastauksia”, joten merkityksen välittäminen riippuu kääntäjän kyvystä tulkita sanojen ja virkkeiden merkityksiä, etsiä puuttuvia tietoja ja jäljitellä alkutekstin tyyliä. Kääntäjä on käännösprosessin aikana tekstin kirjoittajan (lähtökieli) ja käännöksen lukijan (kohdekieli) välissä. Hän mahdollistaa viestin välittymisen kieleltä toiselle ja näin ollen ansioluettelon tulisi heijastaa hänen ajattelunsa joustavuutta ja selkeyttä.
Tekstin voi alkaa kääntämään ennen kuin ymmärtää, mitä se tarkoittaa. Kääntäjän työssä vaaditaan kärsivällisyyttä ja huolellisuutta. Suurten tekstimäärien kääntämisessä konekääntämisestä on apua, sillä se voi tuottaa raakakäännöksen. Raakakäännöksen jälkikäsittelyyn tarvitaan kuitenkin ammattimaista kääntäjää eli ihmistä, joka muokkaa tekstiä ja viimeistelee sen.
Kääntäjien on käännettävä alkuperäisen tekstin merkitys sitä muuttamatta, vaikka he olisivat henkilökohtaisesti eri mieltä tekstin sisällöstä. He saattavat joutua kääntämään esimerkiksi poliittisen mielipiteen ilmaisevan artikkelin tai tieteellisen tutkimuksen, joka saattaa sisältää kiistanalaisia tietoja – heidän tehtävänsä on kääntää sanat sellaisina kuin ne on kirjoitettu eikä tuoda esiin omaa mielipidettään. Tämä ei ole aina helppoa. Ansioluettelossa kääntäjä voi korostaa olevansa järjestelmällinen ja pragmaattinen. Hyvä kääntäjä ymmärtää sanojen sisällön ja osaa pitää viestin erillään omista näkemyksistään. Seuraavassa on kolme ohjetta kääntäjän ansioluettelon laatimiseen:
Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton mukaan käännösalan työpaikat ovat vuosien saatossa voimakkaasti vähentyneet. Monilla yrityksillä ei enää ole omia työsuhteisia kääntäjiä, vaan käännöstyöt teetetään talojen ulkopuolella. Asiakkaat ostavat käännöspalvelut mieluiten yrittäjiltä. Sen takia valtaosa kääntäjistä toimii (pien)yrittäjinä. Koska alalla ei ole yleissitovia sopimuksia, on jokaisen kääntäjän itse oltava taitava sopimusneuvottelija. On tunnettava alan hyvät käytännöt, jotta ei tekisi huonoja sopimuksia.
Kääntäjän ansioluettelon tulisi sisältää seuraavat osiot:
Useimmat suuret työnantajat käyttävät automaattisia hakijaseurantajärjestelmiä (ATS), jotka toimivat ikään kuin sähköisinä portinvartijoina suodattaen sisään tulevat ansioluettelot sen perusteella, sisältävätkö ne riittävästi työpaikkailmoituksen avainsanoja. Vain tämän seulan läpäisevät ansioluettelot päätyvät työhönottajan luettaviksi. Kääntäjien työpaikkailmoituksissa käytettäviä avainsanoja ovat usein muun muassa erilaiset käännösmuistiohjelmat ja muut ammattikääntäjien työtä helpottavat sovellukset. Ansioluettelossa ei pidä olettaa, että työhönottaja tietää, mitä esimerkiksi lääketieteen kääntäjän työhön kuuluu ja miten hän tekee työnsä. Varmista pääsysi jatkoon lukemalla työpaikkailmoitus huolellisesti ja lisäämällä sen sisältämiä avainsanoja ansioluetteloosi.
Kääntäminen on sanataidetta, jossa viesti on saatava välitettyä mahdollisimman tarkasti toisella kielellä. Kääntäjän on hallittava erilaisia tyylilajeja ja osattava tarvittaessa esittää asioita hyvinkin tiiviisti. Näitä taitoja sinun kannattaa hyödyntää ansioluettelosi profiilitekstin kirjoittamisessa. Esittele itsesi potentiaaliselle työhönottajalle tai asiakkaalle lyhyesti ja ytimekkäästi.
Keskity käsittelemään työnantajan tai asiakkaan toimialalaa. Kääntäjänä sinulla on asiantuntemusta monilta eri aloilta. Yritä korostaa laajaa kokemustasi menemättä kuitenkaan liikaa yksityiskohtiin, jotka eivät ole potentiaalisen työnantajan tai asiakkaan kannalta oleellisia. Kerro käyttämistäsi tietokoneohjelmista ja siitä, miten teet käännöksiä. Työnantajat etsivät kääntäjiä, jotka ovat taitavia hyödyntämään kaikkia käytettävissä olevia teknisiä apuvälineitä.
Kääntäjät työskentelevät tiiviisti asiakkaiden ja asiantuntijoiden kanssa ymmärtääkseen lähtötekstin asiayhteyden ja taatakseen asianmukaisen terminologian ja tyylin käytön.
Taitava ja kokenut kääntäjä, jolla on vahva tausta oikeusasiakirjojen kääntämisessä englannista, ruotsista, saksasta ja hollannista suomeen. Hallitsee nämä kielet erinomaisesti ja tunnetaan tarkkana oikolukijana, editoijana ja kääntäjänä. Osaa arvioida tarkasti tekstin asiayhteyden ja kääntää sen ymmärrettävällä ja asianmukaisella tavalla. Tuntee oikeustermit ja -prosessit perinpohjaisesti ja auttaa asiakkaita ymmärtämään paremmin oikeuksiaan ja asemaansa. Suhtautuu työhönsä myönteisesti ja palvelee asiakkaitaan tehokkaasti.
Kääntäjän ansioluettelon työkokemusosion tulisi sisältää mahdollisimman paljon kääntämiseen liittyviä työkokemuksia. Täysin muun alan työkokemus on osoitus kyseisen alan asiantuntemuksesta, jota voit hyödyntää kääntämisessä. Työkokemusosio kertoo työhönottajalle tai asiakkaalle myös sen, onko kääntäjä toiminut vakituisessa työsuhteessa vai harjoittanut ammattiaan itsenäisesti tehden toimeksiantoja asiakkaille. On tärkeää osoittaa, että olet rautainen ammattilainen, jolle tarjotaan paljon töitä ja joka valitsee tarjotuista töistä itselleen sopivimmat ja mieluisimmat. Toisen sanoen luo itsestäsi kuva kysyttynä ammattilaisena. Kerro toimeksiannoistasi yksityiskohtia ja havainnollista niitä mahdollisuuksien mukaan numerotiedoin (kertomalla esimerkiksi niiden sana- tai tuntimäärät). Muista kuitenkin, että kääntäjää sitoo vaitiolovelvollisuus, joten harkitse tarkkaan, mitä tietoja jaat toimeksiannoistasi.
Työkokemusosiossa on hyvä käyttää käänteisesti kronologista rakennetta, jolloin viimeisin työpaikka tai käännösprojekti merkitään luetteloon ensimmäiseksi ja sen jälkeen edetään ajassa taaksepäin. Työhönottaja tai asiakas on kiinnostunut siitä, millaisia käännöksiä olet viime aikoina tehnyt, kun taas 20 vuoden takaiset työt eivät ole heidän kannaltaan merkityksellisiä. STAR-yhteenvetotekniikka voi olla hyödyllinen, kun haluat kertoa tietystä tilanteesta (Situation), tehtävästä (Task), ratkaisusta (Action) ja positiivisesta tuloksesta (Result), jotka kuvaavat vahvuuksiasi kääntäjänä.
Kääntäjä paikassa Käännöstoimisto Opaali, Helsinki
Helmikuu 2014 - Syyskuu 2019
Kääntäjän avustaja paikassa Helsingin oikeustalo, Helsinki
Helmikuu 2012 - Helmikuu 2014
Kääntäjien työ on hyvin erilaista kuin tulkkien työ. Tulkit kääntävät puheenvuoroja suullisesti ja heidän työnsä perustuu hetkessä tehtäviin kielellisiin päätöksiin sekä nopeaan ajatteluun. Kääntäjät sen sijaan kääntävät kirjoitettuja tekstejä kirjallisesti. He voivat rauhassa miettiä sanavalintoja ja parannella tekstiä, mutta koska kirjoitetun sanan luonne on pysyvä, pienikin virhe väärässä kohdassa voi pilata kaiken. Kääntäjää voi leikkisästi verrata maratoonariin ja tulkkia pikajuoksijaan.
Kääntäjän ansioluettelon tärkein tehtävä on antaa käsitys hänen erikoisaloistaan. Lääketieteen kääntäjä tuskin ottaa vastaan oikeusalan käännöksiä, ja jopa lääketieteen alalla kääntäjillä voi olla omia erikoistumisalueitaan. Tarkkuus ja huolellisuus ovat kääntäjän työssä tärkeitä ominaisuuksia – vaikka käännettävä teksti olisi kuinka pitkä, sen jokainen sana on käännettävä huolellisesti. Ammattitaitoinen kääntäjä arvioi ennen toimeksiannon vastaanottamista, onko teksti hänen alaansa, pystyykö hän kääntämään sen ja kuinka paljon aikaa kääntämiseen on varattava.
Voit harkita seuraavien taitojen merkitsemistä ansioluettelosi taidot-osioon:
Tarkkuus, kääntäminen, oikoluku, editointi, asiakaspalvelutaidot, copy writing, luova kirjoittaminen, lokalisointi, verkkotyökalut, asiakastyytyväisyys, laadunvarmistus, kaunokirjallinen kääntäminen, kielitiede, tulkkaus, erikoisalat (esim. lääketiede, tekniikka, matkailu).
On itsestään selvää, että kääntäjän on oltava taitava kirjoittaja. Hänen on osattava tuottaa sujuvaa tekstiä noudattaen kuitenkin tarkasti alkutekstiä. Työpaikan tai toimeksiantojen saamisen kannalta on edullista, jos kääntäjällä on useampia työkieliä.
Ansioluettelon koulutusosio on tärkeä, jos sinun on annettava todisteita koulutustasostasi. Kielten tai käännöstieteen kandidaatin tai maisterin tutkinto on hyvä pohja kääntäjän työhön. Usein kääntäjät ovat opiskelleet lisäksi ainakin jonkin verran myös erikoisalaansa, kuten lääketiedettä, oikeustiedettä, tekniikkaa tms. Tämä auttaa ymmärtämään erikoisalan tekstejä ja kääntämään niitä oikein. Lisäksi on olemassa auktorisoituja kääntäjiä (joista käytettiin aiemmin nimeä virallinen kääntäjä tai valantehnyt kääntäjä). Opetushallituksen yhteydessä toimiva Auktorisoitujen kääntäjien tutkintolautakunta myöntää hakemuksesta oikeuden toimia auktorisoituna kääntäjänä. Auktorisoitu kääntäjä on kääntämisen asiantuntija, jonka kääntämä tai tarkistama ja hyväksymä virallinen asiakirja on laillisesti pätevä myös kohdekielellä.
Auktorisoitu kääntäjä, Auktorisoitujen kääntäjien tutkintolautakunta, Helsinki
Helmikuu 2009
Ansioluettelosi rakenteen tulisi esitellä selkeästi käännösprojektejasi ja korostaa syvää asiantuntemustasi erikoisalallasi. Ansioluettelon rakenteen suhteen ei ole tarkkoja sääntöjä, mutta voimme antaa yleisluonteisia ohjeita: Varmista ensinnäkin, että ansioluettelosi on visuaalisesti selkeä, helppolukuinen ja symmetrinen. Sinulla on paljon kerrottavaa saavutuksistasi, mutta tärkeimmät saavutuksesi jäävät lukijalta huomaamatta, jos ansioluettelon yleisilme on sekava. Älä mene liiaksi teknisiin yksityiskohtiin, sillä silloin sisältö voi jäädä rekrytoijalta ymmärtämättä. Avainsanoja ja alan termejä kannattaa käyttää, koska ne auttavat läpäisemään ATS-karsinnan, mutta integroi termit luontevasti tekstiin. Me tarjoamme käyttöösi laajan valikoiman valmiita ansioluettelopohjia: niitä hyödyntämällä teet ammattimaisen vaikutelman työhönottajaan ja asiakkaisiin!