Ansioluettelo sisältää suurimmaksi osaksi erilaisia luetteloita (työpaikkoja, opintoja ja taitoja), mutta poikkeuksen muodostaa profiiliteksti, jota kutsutaan myös tiivistelmäksi. Se on muutaman rivin pituinen esittelyteksti, jossa voit kuvailla ”supervoimiasi” omin sanoin.
Graafisena suunnittelijana sinun kannattaa muotoilla profiiliteksti tarkasti. Käytä ilmaisuvoimaista, lukijan kiinnostuksen herättävää kieltä. Vältä kuluneita ilmauksia ja itsestäänselvyyksiä. Profiiliteksti on tilaisuutesi esittäytyä ja tehdä lukijaan vaikutus – ota tästä tilaisuudesta kaikki irti.
Kokenut graafinen suunnittelija, joka osaa luoda tehokasta visuaalista sisältöä digitaalisten kuvitusten, kuvien ja typografian avulla. Sitoutunut auttamaan asiakkaita muokkaamaan brändi-identiteettiään vakuuttavan graafisen suunnittelun avulla. Tottunut tekemään yhteistyötä muiden luovien ammattilaisten kanssa projektin tavoitteiden saavuttamiseksi.
Monet suuret työnantajat käyttävät hakijaseurantajärjestelmiä (Applicant Tracking Systems, ATS) eli tietokoneohjelmia, jotka hakevat ansioluetteloista automaattisesti avoimeen työpaikkaan liittyviä avainsanoja ja karsivat ansioluetteloita hakutulosten perusteella.
Työnantajat syöttävät ATS-järjestelmään tärkeät ammattipätevyydet - esimerkiksi ”graafinen suunnittelija” on luultavasti tärkein avainsana graafisen suunnittelijan työtehtävään - ja ajavat sitten ansioluettelosi ohjelmiston läpi nähdäkseen, mainitsetko nämä tärkeät avainsanat.
Jos avainsana ”graafinen suunnittelija” ei esiinny ansioluettelossasi kertaakaan ja jos se on ainoa avainsana, jota työnantaja etsii, ATS-hakurobotit todennäköisesti hylkäävät ansioluettelosi ennen kuin kukaan ihminen edes vilkaisee sitä.
Itse asiassa ATS-ohjelmistot hylkäävät arviolta 75 % ansioluetteloista automaattisesti ilman ihmisen tekemää tarkistusta. Siksi on tärkeää, että luet työpaikkailmoituksen tarkasti ja laadit ansioluettelosi vastaamaan mahdollisimman hyvin työnantajan esittämiä vaatimuksia.
Monet graafiset suunnittelijat vähättelevät ansioluettelonsa työkokemusosion merkitystä ja keskittyvät sen sijaan esittelemään visuaalisia saavutuksiaan. Tämä on virhe.
Myös graafisen suunnittelijan ansioluettelossa työhistoriaosio on erittäin tärkeä: taitojesi ja saavutustesi lisäksi työnantaja tarvitsee todisteita siitä, että sovellut työskentelemään tiimissä ja yrityksessä. Työkokemuksesi ON tämä todiste.
Seuraavassa on esimerkki graafisen suunnittelijan työkokemuksesta:
Graafinen suunnittelija, Luova ykkönen, Helsinki
Syykuu 2017 — Helmikuu 2021
Graafinen suunnittelija, Ulkomedia oy, Helsinki
Toukokuu 2015 — Elokuu 2017
Graafisen suunnittelijan ansioluettelon koulutusosio on usein lyhyt ja ytimekäs, ja sen muotoilu on yksinkertainen. Graafisilta suunnittelijoilta vaaditaan yleensä kandidaatin tutkinto joltakin aiheeseen liittyvältä alalta – graafisesta suunnittelusta, kuvataiteesta tai vastaavasta. Myös jonkin muun alan kandidaatin tutkinto voi kelvata, jos olet sen lisäksi osallistunut suunnitteluun liittyvään lisäkoulutukseen. Graafiseen suunnittelijan tehtävään vaaditaan harvoin useampaa kuin yhtä tutkintoa.
Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinto, Stadin AO, Helsinki
Syyskuu 2012 — Troukokuu 2015
Ylioppilastutkinto, Sotungin lukio, Vantaa
On selvää, että kukaan ei kiinnostu graafisesta suunnittelijasta, jolla ei ole asianmukaisia taitoja. Taidot ovat tärkein syy palkata graafinen suunnittelija, joten sinun on hyvä painottaa tätä osiota ansioluettelossasi. Tämä osio on yhtä tärkeä (tai ehkä jopa hieman tärkeämpi) kuin profiilitekstisi ja työkokemuksesi. Joissakin tapauksissa taidot-osio on graafisen suunnittelijan ansioluettelon tärkein osio. Jos työnantaja esimerkiksi haluaa sinun työskentelevän verkkosivujen suunnittelun parissa, hän odottaa sinun hallitsevan Photoshop-ohjelman lisäksi Figma- tai Sketch-ohjelman käytön. Jos unohdat mainita nämä taidot ansioluettelossasi, voit jäädä ilman haastattelukutsua, vaikka olisit muuten varteenotettava hakija.
Taidot