Pehmeät taidot ansioluettelossa

Pehmeät taidot ovat tärkeitä ominaisuuksia, jotka kannattaa mainita, sillä ne auttavat löytämään sinulle sopivan työpaikan. Näiden kykyjen sisällyttäminen ansioluetteloosi osoittaa, että ymmärrät yrityksen kulttuuria ja että sopisit yritykseen erinomaisesti.
Anna Muckerman
Content Writer for Resume.io
Päivitetty 30 toukokuu 2024

Mitä pehmeät taidot ovat ja miten ne voi esittää ansioluettelossa? Tässä blogissa kerromme kaiken, mitä sinun täytyy tietää aiheesta, kuten:

  • Ero kovien ja pehmeiden taitojen välillä
  • Paras kohta pehmeiden taitojen esittelyyn ansioluettelossa
  • Tärkeimmät pehmeät taidot, joita työnantajat etsivät

Mitä pehmeät taidot ovat?

Pehmeät taidot ovat henkilökohtaisia ominaisuuksia, jotka vaikuttavat käyttäytymiseesi ja  suoritukseesi työpaikalla. Pehmeitä taitoja ovat muun muassa viestintätaidot, ajankäytön hallinta, tarkkuus, johtamistaidot ja työmoraali. Pehmeät taidot ovat usein henkilökohtaisia luonteenpiirteitä, eivätkä niinkään työssä opittuja taitoja. Tilanteessa, jossa kahdella hakijalla on hyvin samanlainen koulutus ja työkokemus, heidän pehmeät taitonsa luultavasti ratkaisevat valinnan.

Mitä eroa on kovilla ja pehmeillä taidoilla?

Pehmeitä taitoja pidetään usein kovien taitojen vastakohtana. Pehmeät taidot kertovat kyvystäsi tehdä yhteistyötä muiden kanssa ja hallita työkuormaasi, kun taas kovat taidot ovat luonteeltaan teknisempiä. Tietokoneohjelmien, työkalujen ja alakohtaisten prosessien hallinta ovat kovia taitoja. Jos jonkin taidon hallinta edellyttää erityistä koulutusta tai konkreettisen esineen käyttöä, kyseessä on mitä luultavimmin kova taito.

Kovat taidot  Pehmeät taidot
Vaativat erityisosaamista Ominaisuus, joka sinulla on ollut aina tai jonka olet kehittänyt sosiaalisen kanssakäymisen myötä
Taidon hallinta voi vaatia vuosikausien opiskelua ja harjoittelua Vaikea kehittää ihmisissä, joilla taitoa ei ole luonnostaan
Vaatii usein konkreettisen esineen tai tietokoneohjelman käyttöä Usein ”Mitkä ovat vahvuutesi ja heikkoutesi?” -kysymykseen antamasi vastauksen vahvuudet

Teknisillä aloilla pehmeillä taidoilla ei voi korvata kovia taitoja. Esimerkiksi graafista suunnittelijaa, joka ei osaa käyttää Photoshop-ohjelmaa, ei todennäköisesti palkata pelkästään positiivisen asenteen vuoksi. Jos useilla hakijoilla on samat tekniset taidot, voiton vie kuitenkin luultavasti hakija, jolla on tehtävään sopivimmat pehmeät taidot.

Esimerkkejä ansioluettelossa mainittavista pehmeistä taidoista:

  • Johtajuustaidot
  • Tiimin johtaminen
  • Tunneäly
  • Empatia
  • Suhtautuminen potilaaseen (hoitoalan ammattilaiset)
  • Asiakassuhteiden rakentaminen
  • Hyvä viestintä
  • Omistautuminen

Mitä pehmeitä taitoja ansioluetteloon kannattaa sisällyttää?

Kaksi tärkeintä kriteeriä pehmeiden taitojen valintaan ovat tarkkuus ja olennaisuus. Mainitsemiesi pehmeiden taitojen tulee kertoa työkokemuksestasi ja/tai saavutuksistasi, ja lisäksi niiden tulee olla hakemasi työpaikan kannalta olennaisia.

Valitse ansioluetteloosi pehmeitä taitoja, jotka kertovat rehellisesti hyvistä ominaisuuksistasi ja vastaavat työpaikkailmoituksessa esitettyjä vaatimuksia. On helppoa googlata lista hyviä ominaisuuksia, mutta jos ne eivät kuvaa sinua tai sovellu yrityksen arvoihin, niiden mainitsemisesta ei luultavasti ole mitään hyötyä.

Ominaisuutesi: Aloita kirjoittamalla lista kaikista pehmeistä taidoistasi, joista voisi olla hyötyä hakemassasi työpaikassa. Kuvaa taidot tarkasti ja havainnollista niitä tarvittaessa esimerkeillä.

Työpaikkailmoitus: Kun olet laatinut listan omista pehmeistä taidoistasi, tarkastele työpaikkailmoitusta ja valitse omasta listastasi taidot, joita arvelet työnantajan arvostavan eniten. Etsi yhteneväisyyksiä oman listasi sekä työpaikkailmoituksessa mainittujen pehmeiden taitojen välillä. Tutustu yritykseen paremmin saadaksesi tietoa sen työkulttuurista. Pohdi koko alaa ja sitä, miten työnantaja sijoittuu kuvaan. Tämä auttaa sinua karsimaan listasi 5 tärkeimpään pehmeään taitoon, jotka sinun tulisi sisällyttää ansioluetteloosi.

Missä kohdassa ansioluetteloa pehmeät taidot kannattaa mainita?

Usein ajatellaan, että pehmeät taidot on mainittava ansioluettelon taito-osiossa, mutta itse asiassa niitä voi tuoda esiin koko ansioluettelossa, sillä ne liittyvät usein muihin ansioluettelossa mainittaviin tietoihin. Mainitse pehmeitä arvoja profiilitekstissä, työkokemus-osiossa sekä (luonnollisesti) taito-osiossa. 

Pehmeiden taitojen mainitseminen ansioluettelossa

Seuraavassa kerromme, kuinka pehmeät taidot voi mainita ansioluettelon kolmessa eri osiossa.

Profiiliteksti

Profiilitekstissä, josta käytetään myös nimeä tiivistelmä, pehmeitä taitoja voi mainita käyttäen adjektiiveja, jotka kuvaavat sinua työntekijänä. Koska tiivistelmän tarkoitus on kiinnittää rekrytoijan huomio, muista mainita siinä vain kaikkein olennaisimmat pehmeät taitosi, eli ne taidot, joita tiedät yrityksen etsivän.

Esimerkki pehmeistä taidoista profiilitekstissä: Erittäin järjestelykykyinen ja ulospäin suuntautunut henkilökohtainen avustaja, jolla on yli 7 vuoden kokemus tosi-tv:n suurimpien tähtien aikatauluttamisesta.

Työkokemus

Työkokemusosiossa voit havainnollistaa pehmeitä taitojasi numeroin ja yksityiskohdin. Kuka tahansa voi kirjoittaa, että hänellä on hyvät viestintätaidot, mutta miten sen voi todistaa? Työkokemusosiossa voit osoittaa työhönottajalle, että pehmeistä taidoistasi olisi hyötyä yritykselle.

Esimerkki pehmeistä taidoista työkokemusosiossa: Kommunikoin päivittäin rutiininomaisesti yli 30 potilaan kanssa kiireisellä yksityisvastaanotolla ja välitin testitulokset heille tarkasti ja nopeasti.

Taito-osio

Vaikka taito-osion luettelomainen rakenne soveltuu parhaiten teknisten taitojen esittelyyn, olisi virhe jättää pehmeät taidot tästä osiosta kokonaan pois. Taitoja koskeva osio on hyvä paikka niille pehmeille taidoille, joita et päässyt esittelemään työkokemusosiossa, esim. julkinen puhuminen, neuvotteleminen tai mentorointi. Nämä taidot voi mainita sellaisenaan, kun taas luovuuden tai viestinnän kaltaiset taidot kaipaavat usein selitystä.

Esimerkkejä pehmeistä taidoista ansioluettelossa: tarinankerronta, oppimishalukkuus, apuraha-anomusten laatiminen, konfliktinratkaisu, tiimin johtaminen, päätöksenteko

Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Käytä ammattimaisia, käytännössä testattuja ansioluettelopohjia, sillä niiden avulla voit laatia sellaisen ansioluettelon, jota työnantajat odottavat.
Luo ansioluettelo