Saitko kutsun haastatteluun? Onneksi olkoon! Ansioluettelosi oli varmaan hyvin vakuuttava. Nyt on tärkeintä tehdä haastattelussa niin hyvä vaikutus, että muut haastattelut perutaan ja työhönottaja valitsee sinut, vai mitä?
Olemme koonneet 18 vinkkiä, jotka auttavat sinua ennen haastattelua, haastattelun aikana ja haastattelun jälkeen. Kerromme, miten sinun kannattaa pukeutua, mitä sinun kannattaa sanoa ja miten toimia. Kerromme jopa, mitä sinun kannattaa syödä ennen haastattelua ja kuinka saat unen päästä kiinni haastattelua edeltävänä iltana. Siltä varalta, että meidän ohjeemme eivät riitä, olemme pyytäneet alan asiantuntijoita jakamaan tärkeimmät ohjeensa.
Seuraavat asiat auttavat työhaastatteluun valmistautumisessa:
Koronavirusepidemian aikana haastattelu saattaa poiketa käytännön järjestelyjen suhteen normaalista. Turhan altistuksen välttämiseksi voidaan tehdä puhelin- tai videohaastattelu. Se ei kuitenkaan tarkoita, että voit jättää edellä mainitut ohjeet huomioimatta. Ensivaikutelma on oleellisen tärkeä. Muista pukea päälle myös siistit housut! Shortseissa on mukava olla, mutta ne eivät sovellu haastatteluasuksi. Olisi harmi, jos menettäisit hyvän tilaisuuden siksi, että työhönottaja näkee jotakin kiusallista.
Haastattelu kestää yleensä 45–60 minuuttia. Se voi tuntua haastateltavasta pitkältä ajalta, mutta työhönottajalle se on melko lyhyt aika selvittää, oletko oikea henkilö tehtävään. Sen lisäksi, että he arvioivat vastauksiasi, he kiinnittävät huomiota seuraaviin asioihin:
Seuraavat vinkit auttavat sinua tekemään hyvän vaikutelman kaikilla edellä mainituilla alueilla, mutta on hyvä muistaa, että haastattelu on enemmän kuin pelkkä kyselytuokio.
Hyvä valmistautuminen on onnistumisen tärkeimpiä edellytyksiä. Olet varmaan kuullut sanonnan ”sinulla on vain yksi tilaisuus luoda hyvä ensivaikutelma”.
Se on totta ja se pätee erityisesti työhaastatteluihin. Uusia haastatteluja voi tulla, mutta tätä työpaikkaa varten ei tule uutta haastattelua, jos ensimmäinen haastattelu ei suju hyvin. Haastattelua edeltävinä päivinä kannattaa varata aikaa valmisteluille, jotka takaavat hyvän ensivaikutelman. Keskity seuraaviin asioihin:
Etsi kaikki mahdollinen tieto yrityksestä sekä tehtävästä, jota varten sinua haastatellaan. Internet on helpottanut tätä tehtävää huomattavasti. Seuraavassa on vinkkejä siitä, mistä voit löytää tietoja yrityksen toiminnasta, kulttuurista, saavutuksista ja julkisesta kuvasta.
Yrityksen tietoihin tutustuminen auttaa valmistautumaan työhaastatteluun, mutta se voi myös vahvistaa epäilyjä, joita sinulla on yrityksen suhteen. Vaikuttavatko yrityksen tarjoamat edut ja työajat liian hyviltä ollakseen totta? Muiden työntekijöiden anonyymit arvostelut voivat auttaa näkemään, mitä liian täydelliseltä vaikuttavan työpaikkailmoituksen takana on.
Kirjoita ”lunttilappuun” ranskalaisin viivoin asioita, jotka haluat muistaa haastattelussa. Näin valmistaudut haastattelijan kysymykseen ”Mitä tiedät yrityksestämme?”. Jos haastattelija esittää tämän kysymyksen, sisällytä lunttilappuun merkitsemiäsi asioita vastauksiisi ja omiin kysymyksiisi. Havainnollistava esimerkki: Muutama vuosi sitten hain copywriterin paikkaa e-kauppaan erikoistuneessa yrityksessä. Muutamaa päivää ennen työhaastattelua luin artikkelin, jossa kerrottiin, että kyseinen yritys oli ottamassa käyttöön yrityksen tarpeisiin räätälöidyn sisällönhallintajärjestelmän. Haastattelussa sain tilaisuuden mainita asiasta ja keräsin näin pisteitä.
Haastattelussa käydään läpi ansioluettelossasi mainitsemiasi tietoja. Työhönottaja esittää kysymyksiä ansioluettelostasi, joten valmistaudu ennakoimalla näitä kysymyksiä. Tulosta ansioluettelo paperille ja opettele sen sisältö ulkomuistista. Ansioluettelosi kuvastaa urapolkuasi, joten valmistaudu selittämään tekemiäsi siirtoja sekä taitojasi.
Työhönottajilla ei aina ole aikaa lukea ansioluetteloasi huolellisesti ennen työhaastattelua. Se saattaa tuntua turhauttavalta, mutta vältä antamasta ylimielisiä vastauksia tyyliin ”Vastaus löytyy ansioluettelostani.” Selitä sen sijaan ystävälliseen sävyyn lyhyesti kokemuksesi ja tarjoudu antamaan tarvittaessa lisää yksityiskohtia.
Et tiedä etukäteen, mitä haastattelija tulee kysymään, mutta kysymykset ovat usein hyvin samantapaisia.
TE-palvelut on laatinut listan, joka sisältää haastattelussa yleisesti esitettyjä kysymyksiä. Seuraavassa esimerkkejä listassa olevista kysymyksistä:
Jotkut haastattelukysymykset ovat kaameita (Mikä on suurin heikkoutesi?). Se ei kuitenkaan estä työhönottajia esittämästä niitä. Valmistaudu siis varmuuden vuoksi myös kaikkein kauheimpiin kysymyksiin ja kompakysymyksiin, jotta et hämäänny niistä haastattelutilanteessa.
Valmistaudu vastaamaan yleisesti esitettyihin kysymyksiin, mutta myös erityisiin, tilannekohtainen kysymyksiin. Nämä kysymykset testaavat ongelmanratkaisukykyäsi sekä sitä, sovitko ajattelultasi tiimiin.
Jos esimerkiksi haet esimiestehtävään, haastattelija saattaa esittää johtamistaitoihin liittyviä kysymyksiä: ”Huomaat, että joku tiimin jäsenistä ei noudata annettuja ohjeita eikä vaikuta keskittyvän tehtäviinsä. Miten toimisit tässä tilanteessa?” Tai: ”Kaksi tiimisi jäsentä ei tule toimeen keskenään ja valittavat molemmat toisistaan sinulle. Kuinka ratkaisisit tämän ongelman?”
Kirjoita vastauksesi näihin kysymyksiin ja harjoittele vastauksia ääneen peilin edessä. Kun olet tyytyväinen vastauksiin, pyydä ystävää esittämään haastattelijaa ja antamaan sinulle palautetta vastauksistasi. Mitä paremmin olet sisäistänyt vastaukset, sitä varmemmaksi tunnet olosi, jos näitä asioita kysytään sinulta haastattelussa. Pidä yrityksen kulttuuri mielessäsi vastauksia kirjoittaessasi.
Työhaastattelussa saat myös tilaisuuden esittää itse kysymyksiä ja sinun jopa oletetaan esittävän niitä.
Älä kuitenkaan kysele vain siksi, että niin kuuluu tehdä. Juuri haastattelun tämä osa voi olla valinnan kannalta ratkaiseva. Mieti siis tarkkaan, mitä kysyt. Kysymystesi tulee osoittaa kiinnostuksesi yritystä ja hakemaasi työpaikkaa kohtaan. Vältä esittämästä kysymyksiä asioista, joita on jo käsitelty haastattelun kuluessa, tai asioita, jotka antavat kuvan, että et olet välinpitämätön tai että työetiikkasi on heikko.
Seuraavassa on kysymyksiä, jotka tekevät usein hyvän vaikutuksen:
Seuraavia kysymyksiä kannattaa välttää:
Siltä varalta, että työhönottaja antaa sinulle tilaisuuden sanoa lopuksi jotakin, sinun kannattaa valmistaa lyhyt puheenvuoro, jossa kerrot vakuuttavasti, miksi juuri sinä olet sopiva tehtävään. On tärkeää, että pääset kertomaan tämän haastattelussa.
Tiedätkö, missä yritys sijaitsee? Kuinka kauan matka kestää? Kuinka menet sinne – omalla autolla vai julkisilla kulkuvälineillä?
Suunnittele matka hyvissä ajoin. Testaa matkasuunnitelmasi haastattelua edeltävällä viikolla tavoitteena saapua paikalle 10–15 minuuttia ennen sovittua aikaa. Ota aikaa. Jos käytät julkisia kulkuvälineitä, kirjoita ylös, millä junalla tai bussilla menet ja mihin aikaan sinun täytyy lähteä kotoa ehtiäksesi ajoissa juna-asemalle tai bussipysäkille. Laadi myös varasuunnitelma siltä varalta, että matkalla on yllättäviä esteitä. Tämä voi kuulostaa hätävarjelun liioittelulta, mutta matkan tarkka suunnitteleminen etukäteen vähentää stressiä haastattelupäivänä. Jos matkalla tapahtuu jotakin odottamatonta, minkä vuoksi myöhästyt, soita haastattelijalle ja ilmoita asiasta. Useimmat ihmiset ovat tällaisessa tilanteessa ymmärtäväisiä. Tilanteesta ilmoittaminen osoittaa, että kunnioitat toisen aikaa.
Matka ei ole välttämättä fyysinen matka. Jos kyseessä on videohaastattelu, muista tarkistaa etukäteen tietokoneen, verkkokameran ja mikrofonin toiminta. Lataa tarvittava ohjelma ja harjoittele sen käyttöä, jotta osaat toimia haastattelutilanteessa sujuvasti.
Pyyhi pölyt edustavimmasta laukustasi tai salkustasi ja pakkaa mukaan:
Haastattelua edeltävänä iltana saatat olla innostunut tai jännittynyt, mutta yritä silti saada kunnon (mieluiten kahdeksan tunnin) yöunet.
Seuraavat asiat voivat helpottaa sinua rentoutumaan ja rauhoittumaan.
Katso vaatteet valmiiksi haastattelua edeltävänä iltana. Varmista, että niissä ei ole ryppyjä, reikiä tai tahroja. Aseta myös kengät valmiiksi. Varmista, että ne ovat ehjät, puhtaat ja kiiltävät. Valitse yrityksen tyyliin sopiva asu. Liikemaailmassa perinteinen business-tyylinen asu on varma valinta – miehille puku, kauluspaita, kravatti ja siistit kengät, naisille mekko tai hame ja pusero, jakku ja siistit kengät. Turvallisia värivalintoja ovat harmaa, tummansininen, musta ja valkoinen. Jos kyseessä on luovan alan yritys, voit pukeutua rennommin.
Asulla on suuri merkitys. Tutkimusten mukaan hyvin pukeutuvalla työnhakijalla on muita paremmat mahdollisuudet saada työpaikka. Jos et ole varma pukeutumiskoodista, yritä selvittää asia työnantajalta. Jos et saa asiaa selville, pukeudu varmuuden vuoksi muodollisesti. On parempi olla hieman ylipukeutunut, sillä se osoittaa, että olet nähnyt vaivaa asian eteen. Joillakin toimialoilla alipukeutuminen voi antaa käsityksen, että olet välinpitämätön.
Aamupala on päivän tärkein ateria ja tämä totuus pätee aivan erityisesti työhaastattelupäivään. Ravitseva aamupala antaa energiaa ja auttaa keskittymään. Unohda siis sokerimurot ja rasvainen pekoni. Syö sen sijaan proteiineja, terveellisiä rasvoja, ravitsevia hiilihydraatteja, hedelmiä ja kasviksia.
Tässä on muutama terveellinen aamiaisvaihtoehto:
Jos haastattelu on iltapäivällä, syö lounaaksi vaikkapa lohta, kanaa tai kananmunaa terveellisten kasvisten, kuten parsakaalin, herneiden tai pinaatin kanssa. Älä syö ”tuoksuvia” ruokia, kuten sipulia tai valkosipulia, ilmavaivoja aiheuttavia ruokia, kuten papuja tai ruusukaalia, tai väsyttäviä hiilihydraatteja, kuten perunoita, vaaleaa leipää tai pastaa. Vesi on terveellinen janojuoma, mutta varo juomasta liikaa, jotta vessahätä ei iske kesken haastattelun. Kohtuullisesti nautittuna myös kahvi on terveellistä – kupillinen puoli tuntia ennen haastattelua auttaa sinua pysymään virkeänä ja tarkkaavaisena.
Hengitä sisään. Hengitä ulos. Hengitä sisään nenän kautta ja ulos suun kautta. Etsi ennen haastattelun alkamista rauhallinen paikka, jossa voit hetken keskittyä ja tehdä mahdollisesti hengitysharjoituksia. Helsingin Sanomien haastattelussa esiintymisvalmentaja Johannes Lahtela antaa vinkkejä rauhoittumiseen ennen haastattelua:
Kun ihminen jännittää, hengitys jää ylävartaloon, jolloin tulee hätä ja tunne, että kaikki pitää tehdä nopeasti pois alta, puhuminenkin. Kädet varmistavat, että hengitys menee riittävän ala, oikeaan paikkaan. Se rauhoittaa.
Muista, että olet selvinnyt monenlaisista tilanteista, ja tästäkin sinä selviät. Tämä haastattelu on osa elämänpolkuasi ja se ohjaa sinua oikeaan suuntaan, olipa lopputulos mikä tahansa.
Olet valmistautunut huolellisesti. Olet saapunut paikalle hyvissä ajoin ja olet valmis haastatteluun. Seuraavassa on ohjeita itse haastattelutilanteeseen.
Emme mielellämme myönnä sitä, mutta arvioimme ihmisiä heidän ulkonäkönsä perusteella. Tässä Ylen artikkelissa taloussosiologian dosentti Outi Sarpila vastaa kysymyksiin ulkonäöstä ja sen merkityksestä elämän eri osa-alueilla, mukaan lukien työelämässä. Kun astut huoneeseen, haastattelija katsoo sinua päästä varpaisiin, luultavasti täysin tiedostamattaan. Et ehkä edes huomaa sitä, mutta silti niin käy. Me kaikki teemme niin. On siis tärkeää, että teet ulkoasullasi hyvän ensivaikutelman.
Olemme jo kertoneet pukeutumisen merkityksestä, mutta muista myös varmistaa, että hiuksesi ovat siistit, kynnet puhtaat ja hengitys raikas (tätä varten neuvoimme pakkaamaan mukaan pastilleja). Jos sinulla on aikaa, käy ennen haastattelua tarkistamassa ulkoasusi vessan peilistä. Tämä saattaa kuulostaa pinnalliselta, mutta jos olet koulutuksen ja kokemuksen perusteella samalla viivalla toisen hakijan kanssa, juuri ulkoasu voi ratkaista, kumpi teistä tulee valituksi.
Hyvät tavat ovat tärkeitä. Ne eivät maksa mitään, ja ne voivat saada aikaan ihmeitä työhönottajan suhtautumisessa sinuun. Ole kohtelias ja ystävällinen kaikille yrityksen työntekijöille paikoitusalueen vartijasta vastaanottoapulaiseen ja käytävässä ohi kulkeviin työntekijöihin. Tervehdi kaikkia ystävällisesti hymyillen. Oleta, että työhönottaja kysyy pyytää haastattelun jälkeen palautetta näiltä ihmisiltä.
Se, mitä et sano haastattelussa, on aivan yhtä tärkeää kuin se, mitä sanot. Tutkimusten mukaan kehon kieli kattaa jopa 50–70 % kaikesta viestinnästä. Mieti siis tarkkaan, millaisia sanattomia viestejä haluat lähettää haastattelijalle. Rekrytointi.com-sivuston artikkeli antaa 6 vinkkiä kehonkielen käyttöön työhaastattelussa. Ilmeesi, eleesi ja ryhtisi kertovat työhönottajalle sinusta paljon. Yritä luoda itsevarma ja helposti lähestyttävä vaikutelma. Vaikutelman luominen alkaa sillä hetkellä, kun astut sisään huoneeseen.
Haastattelutilanteessa on vaikea olla täysin rento, mutta yritä olla teeskentelemättä. Haastattelija yrittää saada käsityksen siitä, sovitko ammatillisen kokemuksesi ja persoonallisuutesi puolesta hakemaasi työpaikkaan, siksi on tärkeää, että olet oma itsesi.
Älä yritä olla mitään, mitä et ole. Havainnollista vastauksiasi antamalla esimerkkejä taidoistasi ja saavutuksistasi. Jos et osaa vastata kysymykseen, kerro se reilusti. Työhönottajat arvostavat rehellisyyttä, joka on aina parempi vaihtoehto kuin teeskentely.
Haastattelussa aika on rajoittava tekijä ja ytimekkäät vastaukset parantavat mahdollisuuksiasi työpaikan saamiseen. Työhönottaja haluaa saada haastattelun aikana mahdollisimman paljon oleellisia tietoja sinusta ja kokemuksestasi. Muotoile vastauksesi selkeästi ja vastaa aina esitettyyn kysymykseen. Voit kertoa anekdootteja siitä, kuinka ratkaisit ongelman, johdit tiimiä, keksit jotakin kiinnostavaa tai korjasit virheen, kunhan et jaarittele turhaan. Seuraavat ohjeet voivat auttaa sinua pysymään aiheessa:
Haastattelun tarkoituksena on selvittää, kuinka hyvin sovit tiimiin ja pystyt ratkaisemaan ongelmia, joten keskity antamaan tämän asian kannalta oleellisia tietoja. Huonojen kokemusten kertominen entisistä työkavereista tai esimiehistä herättää työhönottajassa todennäköisesti seuraavanlaisia kysymyksiä:
Ei kannata antaa työhönottajalle aihetta ajatella tällaisia asioita työhaastattelussa. Jos et ole tyytyväinen siihen, kuinka sinua kohdellaan nykyisessä työpaikassa tai sinulla on ikäviä kokemuksia entisistä työpaikoista, yritä kertoa tapahtumista positiivisessa mielessä. Kerro esimerkiksi, mitä olet oppinut tapahtumista, tai kuinka tapahtumat ovat ohjanneet sinua urallasi oikeaan suuntaan.
Olet poistunut haastattelusta ja olet tyytyväinen. Kaikki meni hyvin. Et kuitenkaan vielä tiedä, saatko työpaikan. Seuraavassa on ohjeita siihen, mitä voit tehdä haastattelun jälkeen.
Arvioi, kuinka haastattelu sujui. Kirjoita ylös kysymykset, jotka haastattelija esitti, sekä omat vastauksesi. Muistiinpanoista on apua, jos saat kutsun toiselle kierrokselle. Ne auttavat sinua myös huomaamaan asiat, jotka sinulta jäi haastattelussa huomaamatta tai kertomatta. Tämä auttaa sinua parantamaan suoritustasi myöhemmissä haastatteluissa. Jos satuit mainitsemaan jonkun näistä 14 asiasta, joita ei pitäisi koskaan mainita haastattelussa, merkitse myös tämä asia muistiin, jotta osaat tulevaisuudessa välttää saman virheen.
Jos et tule valituksi, älä ota asiaa henkilökohtaisesti. Hylkääminen on aina pettymys, mutta muista että tiellesi tulee uusia ja ehkä paljon parempia tilaisuuksia. Tutustu blogimme sisältämiin esimerkkeihin todellisen elämän tilanteista, joissa työnhakija on hylätty työhaastattelun jälkeen.
Ota haastattelun jälkeen yhteyttä työhönottajaan lähettämällä kiitosviesti mahdollisimman pian, mieluiten saman päivän aikana. Viesti luo hyvän vaikutelman ja pitää sinut työhonottajan mielessä. Kirjoita lyhyesti. Kiitä työhönottajaa hänen ajastaan ja saamastasi tilaisuudesta. Lisäksi voit mainita seuraavia asioita:
Jos olet niin onnekas, että saat useampia työtarjouksia, voit joutua hylkäämään yhden tai useampia niistä. Muista tehdä myös tämä kohteliaasti ja ammattimaisesti, sillä se auttaa sinua pysymään hyvissä väleissä yrityksen kanssa – tienne voivat hyvinkin kohdata myöhemmin uudelleen. Tässä on vinkkejä työtarjouksen hylkäämiseen.