Olet tullut siihen tulokseen, että on aika kirjoittaa ansioluettelo tai päivittää vanha ansioluettelosi. Olet tutkinut asiaa ja päättänyt, että kronologinen ansioluettelo sopii parhaiten sinun tilanteeseesi. Tähän saakka kaikki on hyvin. Mutta tiedätkö oikeastaan, mitä kronologinen ansioluettelo tarkoittaa ja osaatko kirjoittaa sellaisen?
Hieman yksinkertaistaen kronologinen ansioluettelo on kaikkein yleisin ansioluettelotyyppi, jossa työkokemus ja koulutus esitetään kääntäen kronologisessa järjestyksessä (viimeisin ensin). Kronologinen ansioluettelo painottaa työhistoriaa, kun taas osaamispohjainen ansioluettelo painottaa kovia taitoja enemmän kuin työhistoriaa.
Tutkitaanpa kronologista ansioluetteloa hieman tarkemmin varmistaaksemme, että se on sinulle paras valinta. Tässä oppaassa käymme läpi seuraavat asiat:
Kronologinen ansioluettelo, josta käytetään myös nimeä kääntäen kronologinen ansioluettelo, on paras valinta silloin, kun työkokemuksesi ja taitosi vastaavat hyvin hakemasi työpaikan vaatimuksia.
Sitä käyttävät usein henkilöt, joilla on runsaasti työkokemusta ja ammattitietoa, jotka voivat osoittaa hyödyttäneensä työpanoksellaan entisten työnantajien liiketoimia ja jotka ovat edenneet urallaan. Pääpaino on työkokemuksella, jota työpaikkailmoituksessa etsitään.
Tällä ansioluettelotyypillä on monia etuja, kuten esimerkiksi:
Mitalilla on kuitenkin aina kaksi puolta ja kronologisen ansioluettelon käytöllä on myös haittoja.
Paras tapa välttää nämä haitat on varmistaa, että ansioluettelosi on ulkoasultaan edustava ja rakenteeltaan ammattimainen.
Jos haitat vaikuttavat etuja suuremmilta, harkitse osaamispohjaisen tai hybridiansioluettelon (kronologisen ja osaamispohjaisen ansioluettelon risteytys) käyttöä.
Kronologisen ansioluettelon muoto on melko vakiintunut eikä sitä ole hyvä muuttaa kovin paljon. Jos tuttua rakennetta muutetaan, ansioluettelo on vaikeampi ja hitaampi hahmottaa.
Kronologisen ansioluettelon perusrakenne on:
Tältä näyttää kronologinen ansioluettelo.
Nimi ja yhteystiedot – ansioluettelossa on oltavassa ensimmäisenä näkyvissä nimi ja yhteystiedot. Näiden tietojen tulee näkyä sivun yläreunassa riittävän suurin kirjaimin ja sisältää seuraavat kohdat.
Kirjoita nämä tiedot ensimmäisen sivun yläreunaan tai mieluiten ylätunnisteeseen, jolloin ne näkyvät joka sivulla.
Otsikko – seuraavaksi ansioluettelossa tulee näkyä otsikko. Tämä on hakemasi työpaikan työnimike. Näin työhönottaja tietää heti, mistä työpaikasta olet kiinnostunut ja voi ottaa tämän huomioon tarkastellessaan ansioluetteloa.
Tiivistelmä – on hyvä aloittaa ansioluettelo 2–3 virkkeen tiivistelmällä, joka sisältää haettavan työpaikan kannalta oleelliset taitosi, työkokemuksesi ja koulutuksesi. Tiivistelmä antaa työhönottajalle nopeasti kuvan pätevyydestäsi haettavaan työpaikkaan ja innostaa häntä lukemaan loput ansioluettelostasi.
Taidot – tiivistelmän jälkeen voit laatia luettelon taidoistasi, jotka ovat hakemasi työpaikan kannalta oleellisia. Taidot merkitään yleensä luetelman muotoon. Taidot sisältävä luetelma sijoitetaan yleensä ansioluettelon sivusarakkeeseen. Muista ilmoittaa sekä kovat että pehmeät taidot. Kovat taidot on yleensä ilmoitettu työpaikkailmoituksessa työpaikan vaatimuksina. Pehmeät taidot korostavat sopivuuttasi työpaikkaan ja erottavat sinut muista hakijoista. Tällaisia ovat muun muassa viestintään, tiimityöskentelyyn ja johtamiseen liittyvät taidot.
Työkokemus – tämä osio sisältää yksityiskohtaisia tietoja edellisistä työpaikoistasi viimeisten 10 vuoden ajalta. Jos sinulla on työkokemusta tätä pidemmältä ajalta, näitä työpaikkoja ei tarvitse ilmoittaa, sillä tätä vanhemmat työpaikat eivät joko ole oleellisia haettavan työpaikan kannalta tai niiden tarjoama työkokemus ilmenee muiden työpaikkojesi kuvauksista. Kirjoita työpaikat käänteiseen kronologiseen järjestykseen siten, että viimeisin työpaikka on luettelossa ensimmäisenä.
Anna työpaikoista seuraavat tiedot:
Kirjoita sen jälkeen 1–2 virkkeen tiivistelmä vastuualueistasi ja tärkeimmistä saavutuksistasi. Tämän jälkeen on vuorossa 3–4 luetelmakohtaa, jotka sisältävät tärkeitä saavutuksia, projekteja tai erityisiä tehtäviä, jotka osoittavat pätevyytesi haettavaan työpaikkaan. Jos työnkuva ei vaadi selittämistä, voit jättää tiivistelmän väliin ja siirtyä suoraan luetelmakohtiin.
Koulutus – ilmoita akateemiset ja ammatilliset tutkinnot. Aloita uusimmasta tai korkeimmasta tutkinnosta ja etene sen jälkeen järjestyksessä taaksepäin. Jos akateemisen tutkinnon suorittamisesta on kulunut jo aikaa, voit aloittaa viimeisimmästä todistuksesta, jonka olet saanut ammatillisesta koulutuksesta, joka vahvistaa pätevyyttäsi hakemaasi työpaikkaan.
Anna koulutusosiossa seuraavat tiedot:
Muista myös mainita mahdollinen täydennyskoulutus ja todistukset, jotka lisäävät pätevyyttäsi hakemaasi työpaikkaan.
Kun olet saanut koulutusosion kirjoitettua, ansioluettelo on valmis. Voit harkita valinnaisten lisätietojen sisällyttämistä ansioluetteloosi. Lisää tietoja kuitenkin vain, jos ne korostavat soveltuvuuttasi hakemaasi työpaikkaan. Jos ansioluettelosi on alle yhden sivun mittainen, harkitse seuraavien osioiden lisäämistä.
Kun harkitset lisäosioiden lisäämistä ansioluetteloosi, muista nyrkkisääntö, jonka mukaan sellaiset tiedot, jotka eivät ole hakemasi työpaikan kannalta oleellisia, kannattaa jättää pois ansioluettelosta. Pidä mielessäsi, että työnantaja palkkaa sinut seuraavista syistä:
Kaikkien ansioluettelosi tietojen tulee jollakin tavalla tukea edellä mainittuja tavoitteita. Jos jokin tieto ei tue näitä tavoitteita, poista se ansioluettelosta. Ansioluettelon valinnaisia osioita ovat:
Voit itse päättää näiden tietojen esitysmuodon, mutta pyri yhtenäiseen ulkoasuun ansioluettelon muiden osioiden kanssa. Helpointa on valita tähän osioon sama jaottelu kuin koulutusosiossa.
On myös tietoja, joita ei pidä mainita ansioluettelossa, kuten esimerkiksi:
Jos sinulla on paljon kokemusta tietyltä alalta ja taustasi, mukaan lukien työkokemus, taidot ja koulutus, vastaavat hyvin hakemasi työpaikan vaatimuksia, sinun on parasta käyttää kronologista ansioluetteloa. Kronologinen ansioluettelo painottaa työnhakijan työkokemusta tuoden samalla esiin hänen taitonsa ja koulutuksensa.
Käytettävissä on runsaasti lähdemateriaalia, joka auttaa ansioluettelon kirjoittamisessa. Nämä lähteet sisältävät esimerkkejä ja ansioluettelopohjia, joiden avulla pääset alkuun. Sinun ei tarvitse kuin lisätä tiedot omasta työtaustastasi.
Kun kirjoitat ansioluetteloa, pidä mielessäsi, että kirjoitat sitä työhönottajalle. On tärkeää, että ansioluettelon kaikki tiedot ovat hakemasi työpaikan kannalta oleellisia. Tämä innostaa työhönottajaa kutsumaan sinut haastatteluun, mikä on ansioluettelon ensisijainen tarkoitus.