Koulutus on tärkeä osio ansioluettelossa, sillä se täydentää oleellisesti kuvaa, jonka työhönottaja muodostaa sinusta. Nykypäivänä on entistäkin yleisempää, että työnhakijoilla on monenlaista koulutusta kuten lukio, korkeakoulu, yliopisto, online-tutkinnot, täydennyskoulutukset, lisenssit ja niin edelleen.
Tässä oppaassa käymme läpi seuraavat asiat:
Anna koulutuksesta seuraavat perustiedot:
Kun kirjoitat ansioluettelon koulutusosiota:
Kesken olevat opinnot – jos olet aloittanut opinnot, mutta et ole (vielä) saanut niitä päätökseen, kerro näistä opinnoista vain, jos ne ovat haettavan työpaikan kannalta oleellisia. Jos esimerkiksi haet myyntitehtävään ja olet suorittanut 40 opintoviikkoa geologian opintoja, näitä opintoja tuskin kannattaa mainita, paitsi jos suoritit niitä erittäin nimekkäässä oppilaitoksessa. Jos haet työtä museosta, taidehistorian opinnot kannattaa mainita myös siinä tapauksessa, että et ole saanut niitä päätökseen. Pidä mielessä, että työhönottaja saattaa haastattelussa esittää kysymyksiä kaikista ansioluettelossasi olevista tiedoista. Jos kerrot ansioluettelossa kesken jääneistä opinnoista, valmistaudu vastaamaan näitä opintoja koskeviin kysymyksiin haastattelussa.
Lukio - lisää lukio koulutusosioon, jos ylioppilastutkinto on korkein suorittamasi tutkinto ja olet suorittanut tutkinnon viimeisten 5–10 vuoden aikana tai käyt lukiota edelleen. Jos käyt tällä hetkellä lukiota, voit kertoa koulutusosiossa esimerkiksi oppilasyhdistyksistä, joiden jäsen olet, valitsemistasi kursseista sekä opintosaavutuksista. Jos käyt lukiota ja kirjoitat ansioluetteloa osa-aikatyön löytämiseksi, et luultavasti saa työpaikkaa työkokemuksen perusteella, joten on tärkeää kertoa koulutusosiossa, millainen opiskelija sinä olet, millainen työmoraali sinulla on ja mitkä ovat kiinnostuksen kohteitasi.
Sertifioinnit - tuoreet ja haettavan työpaikan kannalta oleelliset sertifioinnit on yleensä hyvä mainita ansioluettelossa, elleivät ne ole umpeutuneet tai ellei niiden osoittama osaaminen ilmene muutenkin työkokemuksesta. Varo käyttämästä sertifioinneissa liikaa lyhenteitä tai ammattislangia eli ilmoita ammattimaisesti sertifikaattien ja niiden myöntäneiden tahojen koko nimi.
Bootcamp-koulutukset ja työpajat – jos olet osallistunut äskettäin virallisten oppilaitosten ulkopuolella koulutukseen, kuten bootcamp-kurssille, joogatyöpajaan, ensiapukurssille tai ammattikurssille, voit sisällyttää tiedot ansioluettelon koulutusosioon. Yritä kirjoittaa kuvaukset lyhyesti ja ytimekkäästi. Koulutusohjelmaan tai organisaatioon johtavan hyperlinkin lisääminen voi olla hyvä ajatus, jos koulutusohjelma ei ole kovin tunnettu.
Työharjoittelut - jos olet suorittanut (opintoihin kuuluvan) työharjoittelun, voit harkita sen kirjoittamista ansioluettelon työkokemusosioon sen sijaan että kirjoittaisit sen koulutusosioon tai voit lisätä ansioluetteloon erillisen työharjoitteluosion. Työhönottajat käyvät koulutusosion usein läpi hyvin nopeasti vain todetakseen, että täytät koulutuksen suhteen asetetut vaatimukset. Jos sijoitat työharjoittelua koskevat tiedot työkokemusosioon tai erilliseen osioon ansioluettelon alkupuolella, on todennäköisempää, että työhönottaja lukee kohdan ajatuksella.
Vaikka koulutustiedot vaihtelevat henkilön, toimialan ja koulutustason mukaan, on olemassa muutamia perussääntöjä koulutuksen esittämiseen ansioluettelossa:
Ole aina rehellinen. Älä missään tapauksessa vääristele tietoja koulutuksestasi. Maailma on pieni ja työhönottaja pystyy niin halutessaan helposti tarkistamaan koulutustietosi.
Jos et ole elämässäsi keskittynyt virallisen koulutuksen hankkimiseen, ei kannata valehdella vaan osoittaa muulla tavalla, miten koulutus (ja ennen kaikkea oppiminen!) on ollut osa ammatillista kehitystäsi. Jos sinulla ei ole koulutusta, jonka voisit sisällyttää ansioluetteloon, keskity taito-osiossa kertomaan pehmeistä ja kovista taidoista, joita olet oppinut koulutusjärjestelmän ulkopuolella. Halutessasi voit jättää koulutusosion kokonaan pois ansioluettelostasi. Soveltuvuutesi haettavaan työpaikkaan tulee näkyä työkokemuksestasi, taidoistasi ja ansioluettelon antamasta yleisvaikutelmasta.
Ole ytimekäs ja johdonmukainen. Käsittelemme tätä kohtaa myöhemmin tarkemmin. Yleisesti ottaen on tärkeää muotoilla koulutusosiosta tiivis ja yhtenäinen. Hyvä ansioluettelopohja auttaa muotoilussa. Seuraavista esimerkeistä voit hakea inspiraatiota.
Räätälöi tiedot tilanteen mukaan. Räätälöi ansioluettelo aina haettavan työpaikan mukaan – harrastuksista työkokemukseen ja koulutukseen. Vaikka tutkinnot ovat tärkeitä, keittiömestarin tutkinnosta ei ole hyötyä toimistotyötä haettaessa.
Kerro kunniamaininnoista ja palkinnoista. Ansioluettelon koulutusosio ei yleensä ole pitkä luettelo, kuten esimerkiksi työkokemusosio, mutta voit kertoa tässä osiossa kunniamaininnoista, hyvistä arvosanoista, nimekkäistä opettajista, stipendeistä ja palkinnoista.
Oleellinen ammatillinen kehitys. Tietyillä aloilla, kuten opetus- ja taidealoilla, painotetaan erityisharjoittelua sekä sitä, keneltä olet saanut oppisi. Jos olet suorittanut monenlaisia kursseja ja työpajoja, valitse ansioluetteloon ne, joiden oletat herättävän työhönottajan huomion juuri tämän työpaikan saannissa. Jos sinulla on paljon akateemisia saavutuksia, kuten julkaisuja, luentoja ja tutkimuksia, voit pyhittää niille omat osionsa ansioluettelossa sen sijaan, että yrittäisit mahduttaa ne kaikki koulutusosioon.
Kerro koulutuksesta silloin, kun se on tärkeää. Olet vastavalmistunut ja lähdössä ensimmäistä kertaa työnhakuun. Tässä tilanteessa koulutus on ansioluettelosi tärkein osio. Suosittelemme tässä tapauksessa sijoittamaan koulutusosion ansioluettelossa ennen työkokemusosiota. Älä hermoile – työhönottajat palkkaavat mielellään vastavalmistuneita. Sijoita tässä tilanteessa ansioluettelon koulutusosio heti profiilitekstin perään.
Kaikissa muissa tilanteissa koulutusosion paikka on ansioluettelon lopussa, tavallisesti työkokemuksen ja taitojen jälkeen.
Esimerkki 1: Vakio
Turun yliopisto, humanististen tieteiden kandidaatti, espanjan kielen kääntäminen ja tulkkaus, Turku
Syyskuu 2005 – kesäkuu 2008
Esimerkki 2: osittain suoritettu tutkinto
Jyväskylän yliopisto, Jyväskylä
Suoritin 80 opintoviikkoa humanististen tieteiden kandidaatin tutkinnosta opintosuuntana englantilainen filologia
Syyskuu 2008 – toukokuu 2010
Esimerkki 3: päivämäärä eri kohdassa
Taideyliopisto, teatterikorkeakoulu syyskuu 2013 – kesäkuu 2015
Helsinki
Esimerkki 4: lähes loppuun suoritettu tutkinto
Aalto-yliopisto, arkkitehtuurin maisteriohjelma, Espoo
Syyskuu 2018 –
Esimerkki 5: täydennyskoulutus
Oulun yliopiston täydennyskoulutuskeskus, Oulu
Ohjelmiston rakentaminen
Helmikuu 2018
Saattaa tuntua houkuttelevalta kirjoittaa ansioluettelossa pitkästi koulutuksesta, mutta tarkemmat tiedot koulutuksesta kannattaa jättää haastatteluun. Ansioluetteloon, ja etenkin sen koulutusosioon, pätee sanonta “vähemmän on enemmän”. Yleensä oppilaitoksen ja opinto-ohjelman nimi kertovat työhönottajalle riittävästi koulutuksen oleellisuudesta haettavan työn kannalta.
Ytimekäs koulutuksen kuvaus tiivistää sen, missä määrin sinun koulutuksesi ja taustasi vastaavat haettavan työpaikan vaatimuksia.