Vaikka työnantajat eivät odota näkevänsä asiakirjaa, joka on täynnä ammatillisia saavutuksia, he odottavat (tiedostamattaan), että käytät ansioluettelossa perinteistä asettelua, vaikka sinulla ei olisi aiempaa työkokemusta.
Koska tämä on todennäköisesti ensimmäinen ansioluettelosi (ja sen kirjoittaminen on hieman tavallista hankalampaa, koska sinulla ei ole työkokemusta), esittelemme ensin osiot, jotka ansioluettelon tulisi sisältää:
Otsikko Nimesi ja yhteystietosi tulisi näkyä selvästi ansioluettelon yläreunassa. Automaattiset hakijaseurantajärjestelmät (ATS) odottavat näiden tietojen löytyvän sivun yläreunasta, ja on tärkeää, että työhönottaja saa otettua sinuun yhteyttä, jos hän päättää kutsua sinut haastatteluun.
Profiiliteksti Saatat ihmetellä, mitä voit kirjoittaa ansioluettelon profiilitekstiin, jos sinulla ei ole työkokemusta, mutta voit kertoa tässä osiossa jotakin asenteestasi ja kyvyistäsi ja kuvailla sen lisäksi uratavoitteitasi. Kuka sinä olet, mitä sinä haluat ja mitä annettavaa sinulla on? Sinulla ei ehkä ole työkokemusta, mutta houkuttele lukijaa jatkamaan lukemista.
Koulutus Kerro koulutuksestasi enemmän kuin pelkät arvosanat. Ajattele hyödyllisiä asioita, joita olet oppinut, projekteja, joiden parissa olet raatanut, ja luovuutta, jota olet joutunut käyttämään. Kyky oppia on olennaisen tärkeää ensimmäisten työvuosiesi aikana.
Työpaikan kannalta oleellinen kokemus Sinulla ei ehkä ole työkokemusta, mutta se ei tarkoita sitä, ettei sinulla olisi työpaikan kannalta oleellista kokemusta. Olet saanut elämässäsi monenlaisia tehtäviä suoritettavaksesi. Valitse esimerkkejä, jotka osoittavat etenemisesi oppimiskäyrällä ja antavat olettaa, että sinulla on kaikki edellytykset kehittyä edelleen.
Taidot Me kaikki opimme uusia taitoja elämän heittäessä eteemme haasteita. Pehmeitä taitoja vaikeampi opettaa, mutta niitä on helpompi liioitella ansioluettelossa. Kovia taitoja taas on mahdollista kehittää koulutuksen avulla, mutta niitä ei kannata liioitella vaan ne on parempi ilmoittaa hyvin totuudenmukaisesti. Työpaikan saamiseksi on tärkeintä, että sinulla on juuri tämän työpaikan kannalta oikea yhdistelmä taitoja.
Tämän osion otsikoksi kannattaa joka tapauksessa valita ”työkokemus”, osittain siksi, että automaattinen hakijaseurantajärjestelmä etsii avainsanoja, mutta myös siksi, että monet kokemukset muistuttavat työkokemusta. Mainitse työkokemusosiossa:
Vapaaehtoistyö Vapaaehtoistyön ei tarvitse liittyä hakemasi työpaikan toimialaan. Kerro vapaaehtoistyössä hankkimistasi taidoista, joista oletat olevan hyötyä hakemassasi työpaikassa. Vapaaehtoistyö tarjoaa tilaisuuden oppia kokeneilta työkavereilta.
Työharjoittelut Jotkut saattavat pitää virallista harjoittelua työsuhteena, mutta ensimmäiselle työnantajalle tärkeintä on osoittaa, että ymmärrät, mitä työskentely vaatii. Vaikka harjoittelu olisi kestänyt vain pari viikkoa, olet kokenut, millaista on olla töissä. Jos et ole vielä suorittanut (palkattomia) työharjoitteluja, hae harjoittelupaikkaa.
Projektit Jokaisen työntekijän on ensimmäisten työvuosiensa aikana osoitettava osaavansa suorittaa tehtäviä, jotka on saatava päätöksen sovitun ajan kuluessa. Onnistuneet projektit ovat osoitus organisointitaidoista, tiimityöskentelystä, strategian luomisesta ja kyvystä saattaa tehtävä päätökseen.
Harrastukset Nykyään rekrytointiprosessissa aliarvioidaan usein persoonallisuuden merkitysta, ja monet kokeneet ammattilaiset yrittävät pitää persoonallisuutensa erillään ansioluettelossaan olevista ammatillisista saavutuksista. Se on virhe. Ansioluettelossa pitäisi aina olla ripaus persoonallisuutta, mutta jos hakijalle ei ole vielä työkokemusta, persoonallisuuden osoittaminen ansioluettelossa on vieläkin tärkeämpää. Esimerkiksi urheilu- tai musiikkiharrastus on loistava tapa kertoa jotakin persoonallisuudestasi.
Ansioluettelon taidot-osio on erityisen tärkeä niille hakijoille, joilla ei ole vielä työkokemusta. Työhönottaja ottaa haastattelussa mitä todennäköisimmin puheeksi pehmeät ja kovat taidot, jotka mainitset ansioluettelossasi, joten varmista, että ne antavat hyvän kuvan lisäarvosta, jota sinä voit tuoda yritykseen.
Pehmeät taidot Pehmeät taidot ovat luonteenpiirteitä, joita on vaikea opettaa, mutta helppo hieman liioitella. Useimmat opiskelijat ovat taitavia luovassa kirjoittamisessa, joten anna ansioluettelon taidot-osiossa konkreettisia esimerkkejä pehmeistä taidoistasi. Esimerkkejä pehmeistä taidoista: muiden johtaminen, asiakaspalvelu, viestintä, tiimityö, tutkimus, luovuus, suhteiden luominen.
Kovat taidot Jos sinulla ei ole vielä työkokemusta, kovien taitojen mainitseminen taidot-osiossa saa sinut erottumaan eduksesi muista hakijoista. Kovia taitoja ovat muun muassa tekninen asiantuntemus, sosiaalisen median tuntemus ja alakohtainen asiantuntemus. Verkkokurssit tarjoavat mahdollisuuden oppia erilaisia kovia taitoja, ja vaikka sinulla ei ehkä ole ollut paljon mahdollisuuksia harjoitella, teoriapohja on hyvä alku.
Piditkö tästä sisällöstä? Käy CV-esimerkkisivullamme ja luo itsellesi paras CV.