Ansioluetteloiden ATS-optimointi: Näin luot täydellisen CV:n

Ansioluetteloiden soveltuvuus ATS-ohjelmiin – lue meidän oppaamme ja luo ansioluettelo, joka erottuu edukseen myös ATS-ohjelmia käytettäessä
Karl Kahler
Content Writer & Editor
Päivitetty 30 toukokuu 2024

Vaikka niin ehkä voisi luulla, ATS ei ole lyhenne sanoista ”aina tarkkaan suunniteltu”. Tarkka suunnittelu on kuitenkin tärkeää, kun halutaan luoda ansioluettelo, joka läpäisee suurimman osan työnhakijoista karsivan ATS (Applicant Tracking System) -ohjelmien seulan. ATS-ohjelma säästää työntekijöiden aikaa ja vaivaa etsimällä ansioluetteloista työnhakijoilta vaadittavia ominaisuuksia ilmaisevia avainsanoja. 

Nämä järjestelmät skannaavat ansioluettelon sisällön etsien vaadittavia avainsanoja ja rankkaavat ansioluettelot sen jälkeen avainsanojen lukumäärän perusteella. Huonoimmille sijoille rankatut ansioluettelot karsitaan tavallisesti ilman, että ihmiset käyvät niitä läpi, kun taas parhaimmille sijoille rankatut asetetaan pinon päällimmäiseksi rekrytoijia varten.

Kuvitellaan vaikka, että aikakauslehti etsii art directoria, jolla on viiden vuoden kokemus, osaamista kuvittamisen ja muotoilun aloilla sekä erinomainen Photoshop-, Adobe Illustrator- ja InDesign-ohjelmien tuntemus.” Työnantaja syöttää luultavasti kaikki edellä lihavoidut sanat automaattiseen rekrytointijärjestelmään, jotta järjestelmä voi etsiä näitä avainsanoja.

Voi hyvin olla, että sinä täytät edellä mainitut vaatimukset leikiten ja olet muutenkin ihanteellinen hakija juuri tähän työpaikkaan. Jos olet kuitenkin kuvaillut itseäsi sanoin ”mainosgraafikko, joka osaa luoda vaikuttavia vektoripiirroksia ja suunnitella ulkoasuja käyttäen alan uusimpia ohjelmia.” Automaattinen rekrytointijärjestelmä luultavasti karsii ansioluettelosi, koska se ei tunnista käyttämiäsi sanoja eikä siksi myöskään ammatillista soveltuvuuttasi! 

Järjestelmä ei tunnista käyttämiäsi sanoja, koska ne eivät esiintyneet työpaikkailmoituksessa. Tämä koskee myös työnimikettä (art director vs. graafinen suunnittelija). Tämän vuoksi ansioluettelosi saattaa päätyä pinon alimmaiseksi tai se voidaan jopa hylätä, jos paikan hakukriteerit ovat erityisen tiukat.

Arviolta noin 75 % kaikista ansioluetteloista karsiutuu automaattisesti rekrytointijärjestelmissä tämän tapaisista syistä ilman, että ihmissilmä pääsee näkemään niitä missään vaiheessa.  Tämän takia työnhakijan on oleellisen tärkeää ymmärtää, kuinka automaattiset rekrytointijärjestelmät toimivat ja kuinka ansioluetteloa voi muokata työnsaantimahdollisuuksien parantamiseksi. Seuraavassa on viisi vinkkiä, jotka auttavat sinua erottumaan joukosta.

Tutustu työpaikkailmoituksiin huolellisesti ja käytä mahdollisuuksien mukaan niissä esiintyviä ilmauksia työkokemuksesi kuvaamiseen

Kalastajat, jotka käyttävät syöttejä, joista kalat eivät innostu, eivät saa saalista. Vastaavasti työnhakijat, jotka eivät kiinnitä huomiota siihen, mitä työnantajat etsivät, eivät löydä työpaikkaa. Tutustu työpaikkailmoitukseen huolellisesti, jotta ymmärrät, mitä työnantaja etsii. Ei tietysti ole tarkoitus valehdella merkitsemällä ansioluetteloon tietoja kokemuksesta, jota sinulla ei ole. Jos sinulla kuitenkin on työpaikkailmoituksessa mainittuja taitoja, muista mainita ne ansioluettelossasi. Näin luot ansioluettelon, joka sopii yhteen automaattisten rekrytointijärjestelmien kanssa.

Tarkastele huolellisesti työpaikkailmoituksessa käytettyä kieltä ja käytä samoja ilmaisuja ansioluettelossasi. Jotkut automaattiset rekrytointiohjelmat tunnistavat synonyymeja ja lyhenteitä, mutta on paras olla luottamatta siihen. Jos työnantaja etsii esimerkiksi asiantuntemusta hakukoneoptimoinnin alalla, älä ota riskiä käyttämällä lyhennettä SEO. Tässä tapauksessa on turvallisinta kirjoittaa koko termi ja lisätä lyhenne sulkuihin: ”Hakukoneoptimointi (SEO)”.

Joissain tapauksissa työnhaku voi ohjata sinut tietyn työnantajan suuntaan ilman, että voit käyttää hakemuksessasi tarkkaa työnimikettä. Tässä tapauksessa on hyvä tehdä hieman taustatyötä tutustumalla työnantajan verkkosivustoon tai muihin vastaaviin lähteisiin. Jos haluat selvittää, mitä sanoja on käytetty usein verkkosivustolla, voit kopioida kaikki sanat sanapilvikoneeseen, kuten WordClouds tai Wordle.  Tee kotiläksyt. Älä lennä silmät kiinni.

Ansioluettelon hakuoptimointi

Ansioluettelon hakuoptimointi muistuttaa SEO-optimointia, sillä molemmissa pyritään käyttämään avainsanoja ja lauseita, joita hakukoneet etsivät. Älä kuitenkaan yritä liikaa, sillä se kostautuu. SEO-maailmassa avainsanojen ylenpalttisella viljelyllä (keyword stuffing) tarkoitetaan avainsanojen liikakäyttöä, kun hakukoneiden halutaan luovan lisää liikennettä sivuille. Tätä pidetään roskapostituksen muotona, josta on lopulta enemmän haittaa kuin hyötyä, sillä se saa hakukoneet rankkaamaan sisällön alemmaksi.

Avainsanojen liikakäyttö johtaa epäluonnollisilta kuulostaviin virkkeisiin. Muista, että jos läpäiset automaattisen rekrytointijärjestelmän seulan, ansioluettelosi pääsee rekrytoinnista vastaavan ihmisen luettavaksi. Kun olet tunnistanut tarvitsemasi avainsanat, lisää ne ansioluetteloon huolellisesti, mieluiten ansioluettelon eri osioihin. Jotkut avainsanoista soveltuvat kenties työkokemusosioon, kun taas toiset kuuluvat ennemminkin taito-osioon tai profiilitekstiin. 

Käytä avainsanoja niin, että ne istuvat luonnollisesti tekstiin. Voit toistaa avainsanoja siellä täällä, mutta älä sorru toistamaan niitä loputtomasti.

Räätälöi ansioluettelo haettavan työpaikan mukaan

Ansioluetteloa ei koskaan kannata hakata kiveen. Ansioluettelon on oltava dynaaminen asiakirja, jota muutetaan haettavaa työpaikkaa ja potentiaalista työnantajaa silmällä pitäen. Ennen vanhaan ansioluettelo oli paperiarkki, joka lähetettiin työnantajalle postissa. Vanhempasi kävivät ehkä tulostuspalvelussa tulostamassa 50 ansioluetteloa hienolle paperille. Se oli heidän yhden koon ansioluettelonsa, jonka he lähettivät kaikille työnantajille. Se on mennyttä aikaa. Ansioluettelo on muuttuva asiakirja, joka muokataan erikseen jokaista potentiaalista työnantajaa varten. Tätä tarkoitamme sanoilla ”aina tarkkaan suunniteltu”.

Käytä ammattimaista ATS-ansioluettelopohjaa

Ansioluettelon muotoilussa ja asettelussa sekä tiedostotyypin, kirjaintyypin, luettelomerkkien ja kuvien valinnassa on oltava tarkkana, jotta ATS-ohjelmat pystyvät käsittelemään asiakirjan. Jotkut ATS-ohjelmat eivät pysty lukemaan päätteellisiä kirjaintyyppejä (kirjaintyyppejä, joissa käytetään pieniä koristemerkkejä, kuten kaksi pientä viivaa ison A-kirjaimen alareunassa). Päätteettömissä kirjaintyypeissä ei ole tällaisia merkkejä ja ne soveltuvat siksi käytettäviksi ATS-järjestelmissä. Pyri käyttämään päätteetöntä kirjaintyyppiä, kuten Calibri tai Arial.

Epätavalliset luettelomerkit (luettelokohtien merkintään käytettävät pienet typografiset merkit) voivat myös saada ATS-ohjelman sekoamaan. Käytä luettelomerkkeinä mieluiten yhtenäisiä ympyröitä, onttoja ympyröitä tai neliömallisia merkkejä. ATS-ohjelmat eivät pysty myöskään lukemaan kuvia. Olet ehkä muotoillut nimestäsi näyttävän logon, jonka sijoitat ansioluettelosi alkuun. Jos logo on jpeg-, png- tai tif-tiedosto, kone ei pysty lukemaan sitä. Älä koskaan muokkaa ansioluettelon tekstiä kuvamuotoon.

Ammattimaisiin ansioluettelopohjiin kuuluuansioluettelo-opas, joka sisältää ohjeita ansioluettelon asetteluun. Ansioluettelon tulee sisältää seuraavat osiot: A) otsikko, joka sisältää työnhakijan yhteystiedot, B) profiiliteksti tai tiivistelmä, C) työkokemus, D) koulutus ja E) taidot. Sinun tekee ehkä mieli antaa taito-osiolle nimi ”Supervoimat”, mutta yritä välttää tämä kiusaus. ATS-ohjelman on tiedettävä, mitä ansioluettelon osiota se lukee, ja se tukeutuu asiakirjan käsittelyssä edellä mainittuihin yleisesti käytössä oleviin termeihin.

Lisäksi tärkeää on asiakirjallesi valitsema tiedostotyyppi. Työnhakijat suosivat usein PDF-tiedostoa, vaikka kaikki ATS-ohjelmat eivät pysty lukemaan PDF-tiedostoja, jolloin Word-tiedoston käyttäminen on suositeltavaa. Tarkista asia ennen tiedoston lataamista. Jos työnantaja pyytää nimenomaan lähettämään Word-tiedoston, käytä doc- tai docx-tiedosto. Käytä muussa tapauksessa PDF-tiedostoa. Paras tapa välttää näitä virheitä on käyttää Cvapp.fi-sivuston ammattimaista, testattua työhakemuspohjaa. Me olemme ratkaisseet kaikki nämä ongelmat jo etukäteen puolestasi – sinun ei tarvitse kuin täyttää omat tietosi.

Ansioluettelon soveltuvuus ATS-ohjelmaan – tärkeimmät ohjeet

  • Älä yritä liikaa. Älä käytä erikoisia kirjaintyyppejä, näyttäviä kuvia tai muita trendikkyyksiä.
  • Älä yritä uudistaa ansioluetteloa aivan täysin. Pitäydy hyväksi havaitussa asettelussa, joka on järjestykseltään looginen.
  • Älä ahda ansioluetteloa liian täyteen. Kukaan ei halua lukea ansioluetteloa, joka on reunasta reunaan täynnä mustaa tekstiä. Jätä tekstin ympärille tyhjää tilaa.
  • Älä sekoita avainsanoja muotisanoihin. Vältä tyhjänpäiväisiä ilmaisuja, kuten ”tiimipelaaja” ja ”itseoppinut”.
  • Muista liittää ansioluettelon mukaan yhden sivun pituinen työhakemuskirje. Työhakemuskirjeen puuttuminen on yksi tärkeimpiä syitä ansioluettelon hylkäämiseen.
  • Älä tee kielivirheitä. Rekrytoijien parissa tehdyistä kyselyistä on ilmennyt, että yleisimpiä syitä ansioluettelon hylkäämiseen ovat kirjoitus- ja kielioppivirheet.
  • Muista, että viime kädessä ansioluetteloasi arvioi ihminen. Luo ansioluettelo, jonka ulkoasultaan miellyttävä, kieliasultaan siisti ja sisällöltään mieleenpainuva.

Cvapp.fi tarjoaa ammattimaisia, käytännössä testattuja ansioluettelopohjia kaikille ammattiryhmille. Me tarjoamme käyttöösi myös yksityiskohtaisia, ilmaisia oppaita kaikkien eri alojen ansioluetteloiden laatimiseen. Meidän ansioluettelotyökalumme avulla kuka tahansa pystyy luomaan ammattimaisen ansioluettelon alusta loppuun hämmästyttävän lyhyessä ajassa.  

Pääset hyvin alkuun tutustumalla ammattimaisiin ansioluettelopohjiimme. Valitse sinulle sopiva pohja ja täytä siihen omat tietosi. Sinun on itse tehtävä suurin työ – varsinainen kirjoittaminen – mutta me tarjoamme käyttöösi hyväksi havaitun asettelun sekä esikirjoitettuja lauseita. Vältä arvailua – valitse esimuotoiltu malli, joka on todettu käytännössä toimivaksi.

Luo ansioluettelo 15 minuutissa
Käytä ammattimaisia, käytännössä testattuja ansioluettelopohjia, sillä niiden avulla voit laatia sellaisen ansioluettelon, jota työnantajat odottavat.
Luo ansioluettelo